Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 7. května 2012

Zajímá vás přístupnost pro mobilní zařízení?

Ne? Ale měla by ;-) Uživatelé mobilních zařízení byli jako jedna z cílových skupin přístupnosti uváděna už před několika lety. Tenkrát ovšem byla takových uživatelů opravdu minorita. Dnes je situace jiná a podle výzkumu agentury Gartner překonají mobilní zařízení v roce 2013 počítače v roli nejběžnějších zařízení pro přístup k webu.

Pokud nechcete přijít o poměrně rychle rostoucí skupinu uživatelů, je určitě na místě se přístupnosti pro mobilní zařízení věnovat. Celá řada požadavků navíc jde ruku v ruce s požadavky na obecnou přístupnost, takže jejich respektováním pomůžete všem uživatelům.

K tématice přístupnosti pro mobilní zařízení existuje celá řada zajímavých zdrojů, se kterými bych Vás rád nyní seznámil.

Resources for Mobile Accessibility Guidelines

Asi nejrozsáhlejší seznam dalších zdrojů o přístupnosti pro mobilní zařízení, který jsem našel. Ať už vás zajímá Android, Symbian či přístupnost obecně, ke každému z těchto témat zde najdete několik odkazů, z nichž můžete čerpat nové znalosti.

Mobile-friendly: průvodce optimalizací mobilního webu

Článek Honzy Bílka na Zdrojáku o tom, jak upravit web pro použití na mobilních zařízení. Obsahuje seznam základních strategií pro "mobilizaci", jejich výhody, nevýhody a pár tipů, které oceníte nejen při návrhu mobilních webů.

Mobile first

Luke Wroblewski a Mobile first přístup k tvorbě webů na loňském WebExpo.

"Křápy" first

Martin Michálek vylepšuje metodu Mobile first o přístupnost.

Shared Web Experiences: Barriers Common to Mobile Device Users and People with Disabilities

Potřeby uživatelů s handicapem a uživatelů mobilních zařízení jdou často ruku v ruce. Na odkazované stránce je seznam bariér, se kterými se setkávají jak uživatelé mobilních zařízení, tak uživatelé s handicapem.

Accessibility: Are You Serving All Your Users?

Pár tipů, jak zpřístupnit webové aplikace, na blogu Android Developers.

Mobile accessibility guidelines

Pěkně a přehledně zpracovaná metodika tvorby přístupných mobilních rozhraní.

Přijďte na mobileDevCamp 2012

Na tématiku vývoje aplikací pro Android, iOS, HTML5 nebo Windows Phone je zaměřena konference mobileDevCamp 2012, na které nebude chybět ani přístupnost.

Společně s Pavlem Ondrou zde budeme mít přednášku s názvem Myslete i na přístupnost (mobilní aplikace pro nevidomé) zaměřenou právě na to, jak navrhovat přístupná mobilní rozhraní. Pavel je aktivním uživatelem ozvučených mobilních telefonů, má zkušenosti jak s Androidem, tak s iOS, takže naši přednášku doplníme i praktickými ukázkami.

Pokud vás tato tématika zajímá, zaregistrujte se na konferenci mobileDevCamp 2012. Konference se koná v sobotu 26. května 2012 v Praze.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jednim z duvodu proc se pristupnost nasobne navysi je, ze webove aplikace budou aktivovat pres svuj NFC foun, na beznych fyzickych mistech, kde je to v minulosti ani nenapadlo browsit.

SovaNet řekl(a)...

Co jsou mobilní telefony stále chytřejší a stále více se rozmáhají tablety je potřeba dostupností webů na mobilních zařízeních.