Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 16. května 2012

Přístupnost Androidu: jak používat screen reader TalkBack

Android s bílou holíZpřístupněný mobilní telefon může být velkým pomocníkem uživatelům se zdravotním či jiným handicapem. Kromě toho je možné použít jej k testování při vývoji webů či mobilních aplikací. Výhodou tohoto řešení je, že sebou nenese žádné další náklady na pořízení speciálního software a jediná další investice pro používání takového systému je pouze Váš čas.

V polovině dubna jsem si i kvůli testování přístupnosti mobilních webů a aplikací pořídil Galaxy Nexus. Nový telefon jsem tak jako tak potřeboval, prostředí Androidu 4.0 je na tom ze všech Androidů s přístupností v současné době nejlépe, takže proč testovat na něčem jiném, že? ;-)

Současně jsem se rozhodl si ze svých zjištění dělat poznámky a dát je veřejně k dispozici, protože ucelený tutoriál na téma ovládáme Android poslepu jsem ani u nás, ani v zahraničí nenašel. Proto se domnívám, že by se tento text mohl hodit i někomu dalšímu, kdo bude ozvučený telefon s Androidem používat při testování.

Tak jdeme na to ;-)

Na Androidu lze pro zpřístupnění systému, aplikací a webu použít odečítač TalkBack přímo z dílny Googlu. Předpokládejme, že máme k dispozici zprovozněný telefon s nastaveným českým prostředím. V Androidu 4.0 je už TalkBack (včetně českého hlasu) součástí systému, takže jej není potřeba instalovat zvlášť. Já jsem si ale pro jistotu nainstaloval nejnovější verzi TalkBacku 3.0.8_r47, protože ta opravuje velké množství drobných bugů a zlepšuje stabilitu aplikace.

TalkBack se spouští z Nastavení, skupina Systém, položka Usnadnění. Je nutné také zašktnout políčko Explore by touch. Bez aktivování této funkce nelze telefon poslepu ovládat. Po aktivaci volby Explore by touch se telefon ovládá tak, že prstem jezdíte po displeji. Při tomto způsobu ovládání je třeba si vytvořit představu o tom, jak jsou jednotlivé prvky aplikace (či rozhraní) na obrazovce rozmístěny. Při najetí na nový objekt telefon zavibruje a Talk Back Vám za chvíli přečte, o jaký objekt se jedná. Pokud chcete objekt potvrdit, dvakrát na něj poklepete. V sekci Usnadnění ještě doporučuji povolit možnost instalace webových skriptů, jelikož ty jsou nutné pro vyčítání informací prezentovaných jako webové zobrazení (jendá se například o Gmail nebo defaultní prohlížeč.)

Pro rolování nahoru dolu/doprava doleva je třeba použít dva prsty. K indikaci posunu je použit tón, jehož výška se postupně mění. Využijete to například při přesunu mezi obrazovkami či listování v seznamu položek.

Pokud telefon delší dobu nepoužíváte a dojde k vypnutí obrazovky, TalkBack na tuto skutečnost upozorní a zahlásí “Obrazovka vypnutá, vyzvánění 55 % (nebo jinou hodnotu, na kterou máte vyzvánění nastaveno ;-)

Při stisku tlačítka pro zapnutí telefonu ohlásí TalkBack aktuální čas a opět informaci o hlasitosti vyzvánění. Pokud si chcete telefon odemknout, je nutné se přemístit do dolní části displeje. Zde Talk Back zahlásí Odemknout vpravo. Fotoaparát vlevo. Potáhněte prstem směrem k pravému okraji displeje, až uslyšíte Odemknout. Pak prst zvedněte a telefon se odemkne.

Pokud chcete TalkBack vypnout, postupujte obdobně jako při jeho spuštění pouze s tím rozdílem, že jej nezapnete, ale vypnete (což je asi jasné, ale ať mě někdo nechytá za slovo ;-) A nezapomeňte na to, že je položku třeba potvrdit dvojím poklepáním.

Nyní máte dostatek informací k základnímu a jednoduchému experimentování. Takže si to, milí čtenáři, kteří používáte Android, vyzkoušejte a příště budeme pokračovat. Já jsem si v rámci testování vyzkoušel check in na Foursquare poslepu - a jde to ;-)

Za konzultace, upřesnění některých informací a ochotu být mým virtuálním průvodcem v této oblasti děkuji Matěji Plchovi.

Reklama

O přístupnosti pro mobilní zařízení budeme s Pavlem Ondrou povídat na konferenci mobileDevCamp 2012. Pokud se na konferenci chystáte, přijďte na naši prezentaci o tvorbě přístupných mobilních aplikací nejen pro nevidomé.

Související odkazy

3 komentáře:

Tom řekl(a)...

Ahoj, moje aplikace Make Your Clock Widget bude Explore by touch podporovat od nové verze 1.0.0 taky. Ukázka na http://www.youtube.com/watch?v=JXqsyQyc8kI

Tom řekl(a)...

Verze 1.0.0 už je na Play Store. Pro plné využití Explore by Touch/Talkback stačí verze free.

https://play.google.com/store/apps/details?id=net.hubalek.android.makeyourclock

Anonymní řekl(a)...

Ahoj zkoušel jsem talkback na Samsung i8160 Galaxy Ace 2 ale jen ang hlas je možnost i v cz?
Děkuji Marcel