Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

sobota 26. května 2012

Mobilní vývojáři, myslete i na přístupnost: přednáška na mobileDevCamp 2012

V sobotu 26. května 2012 jsme se s Pavlem Ondrou zúčastnili konference mobileDevCamp. Byli jsme rádi, že nás pořadatelé pozvali (a tímto děkujeme za pozvání), protože mobilní telefony dnes patří ke standardní výbavě uživatelů se zdravotním či jiným znevýhodněním a co si budeme nalhávat, ne každá mobilní aplikace je bez problémů přístupná.

Naším cílem bylo

  • seznámit vývojáře s tématikou přístupnosti, namotivovat je se přístupností zabývat a ukázat jim, proč je důležitá,
  • dát jim několik praktických rad, jak mohou své aplikace udělat přístupnější,
  • v praxi jim převést, jaké výhody přináší nevidomým přístupné aplikace.

A o čem jsme mluvili? Přístupnost může mimo jiné přinést vývojářům konkurenční výhodu a také vyšší zisky, protože jim vzroste počet uživatelů a ti stávající budou spokojenější. Vývojáři také nebudou muset věnovat čas opravám chyb v přístupnosti kvůli stížnostem uživatelů, ale budou moci tento čas věnovat vývoji nových věcí. Přístupností se dá také pochlubit - pomáhání je teď v kurzu, tak proč toho nevyužít a nesdělit světu, že právě pro naši firmu je přístupnost důležitá.

Ke zlepšení přístupnosti také často stačí udělat velmi málo. Mezi dva základní požadavky z technického úhlu pohledu patří přiřazení textových popisků grafickým prvkům a vytvoření prvků, které mohou získat focus.

Důležité je také vědět, že se vývojáři mají v případě potřeby kam obrátit. Na stránkách Android Developers: Accessibility či Eyes-free je možné najít spoustu praktických návodů a rad, jak se s přístupností Androidu vypořádat.

Pokud jste se přednášky nemohli zúčastnit, prohlédněte si aspoň krátkou videoukázku, jak funguje podpora funkce Expore by Touch ve widgetu Make Your Clock.

Videoukázka: podpora Explore by Touch v Make Your Clock Widget

Slajdy k prezentaci

Související odkazy

Žádné komentáře: