Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 4. května 2012

Přístupnost odjinud: 1. díl

Tímto příspěvkem bych rád začal nový nepravidelný seriál (pravidelný raději neslibuji, znám se ;-), v němž bych vás chtěl čas od času upozornit na zajímavé - zpravidla zahraniční - články o přístupnosti. Těch na toto téma vychází celá řada, na některé z nich upozorňuji na Twitteru, ale i tak je docela dost takových, na které jsem chtěl odkázat a pár řádků k nim napsat, ale stále mi leží rozpracovány v konceptech. Tak jsem si řekl, že to zkusím takto.

Accessibility Certification: The Devil is in the Details

Certifikace odborníků na přístupnost se v obecné rovině jeví jako velmi rozumná a užitečná. Pokud se ale na tuto problematiku podíváme trochu blíže, narazíme na mnoho ale... Cyndi Rowland sepsala šest problematických bodů (patří mezi ně například to, jak znalosti vůbec měřit, nastavení testování tak, aby odpovídalo současným trendům v přístupnosti, či finanční stránka věci), které by bylo vhodné vyřešit předtím, než se někdo do nějaké takové certifikace pustí. Nevynechejte ani zajímavou diskusi pod článkem.

Průzkum mezi uživateli screenreaderů

V pořadí už čtvrtý průzkum mezi uživateli screen readerů spustil WebAIM. Pokud používáte screen reader - ať už jako nástroj pro testování přístupnosti, či kvůli svému zdravotnímu postižení - najděte si chvilku a vyplňte dotazník.

The Great Big List from the 2012 CSUN International Technology and Persons with Disabilities Conference

Christopher Phillips připravil opravdu rozsáhlý seznam odkazů na zdroje z letošní konference CSUN 2012 v San Diegu, která je pravděpodobně největší akcí svého druhu na celém světě. K ní ještě připravím samostatný článek - sice jsem se jí osobně nezúčastnil, ale kolegové ze Střediska Teiresiás z ní přivezli spoustu zajímavých materiálů, o které by bylo škoda se nepodělit.

A11yBuzz

Informace o přístupnosti pěkně pohromadě. Odkazy na články a tweety, týkající se tohoto tématu.

A to je pro dnešek vše, až se mi zase pár zajímavých odkazů nashromáždí, napíšu další díl. Zůstaňte naladěni ;-) a pokud chcete být o novinkách z přístupnosti informováni průběžně, sledujte mě na Twitteru.

Žádné komentáře: