Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 8. května 2012

Odpojte si od PC myš a pomozte šířit povědomí o přístupnosti

Už zítra, ve středu 9. května, proběhne první Global Accessibility Awareness Day (GAAD). Jeho cílem je zvýšit povědomí o přístupnosti (webu, software či mobilních aplikací) a seznámit s touto tématikou širokou veřejnost.

Po celém světě se konají nejrůznější skutečné i virtuální akce pro veřejnost. Ale kvůli podpoře GAAD nemusíte zrovna letět do Los Angeles nebo Sydney. GAAD se můžete zúčastnit i z pohodlí svého domova nebo kanceláře. Jak? Vyzkoušejte si zítra během jedné hodiny přístupnost na vlastní kůži. Můžete například

  • odpojit si od počítače myš a ovládat jej jen pomocí klávesnice,
  • surfovat po webu za pomocí screen readeru či softwarové lupy,
  • zjistit, jaké možnosti usnadnění pro handicapované uživatele nabízí vámi používaný operační systém či mobilní telefon,
  • zkontrolovat přístupnost svého webu a opravit případné nedostatky,
  • připravit titulky k nějakému svému videu.

Jak vidíte, možností je celá řada a pokud se vám žádná z výše uvedených nezamlouvá, určitě si vymyslíte nějakou vlastní ;-)

Pokud se ke GAAD připojíte, tvítněte o tom s hashtagem #gaad či napište o svém zážitku na blog a dejte vědět i organizátorům na e-mail globala11yawarnessday@gmail.com.

Tak co, zkusíte to?

O akci jsem se dozvěděl bohužel pozdě, jinak bychom zřejmě také nějaký přístupnostní happening uspořádali. Tak třeba příští rok - pokud tato tradice bude pokračovat.

Další informace o GAAD

1 komentář:

Odkazovník řekl(a)...

Super, jen víc takovch akcí a hlavně houšť! Stále mě dostávají debaty o přístupnosti - zda jí web "podžizovat" či nikoliv. Přístupnost by měla být základem každého webu, a to bez jakýchkoliv debat!