Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 31. ledna 2011

SuperNova verze 12 - 2. díl (odečítací funkce)

V druhém díle článku o novinkách v SuperNově 12 se zaměříme zejména na odečítací funkce.

Dolphin Panel služeb

Tato funkce slouží k rychlému a snadnému přístupu k některým internetovým službám a online obsahu. V jednoduchém dialogu, který kdykoli vyvoláte klávesovou zkratkou, si vyberete, jaký druh obsahu vás právě zajímá. Na výběr máte z následujících možností:

  • internetová rádia,
  • podcasty,
  • Informační RSS kanály,
  • vyhledávání ve Wikislovníku,
  • informace o počasí z Yahoo,
  • Google knihy,
  • Google pěší navigace.

Po odentrování jedné z položek se otevře jednoduchý dialog, jehož podoba závisí na zvolené službě. V případě rádií, podcastů a RSS kanálů jde o seznam, v němž si vybíráte stanici, pořad, RSS kanál a následně článek. Rádia a podcasty se pak již přehrávají ve standardních přehrávačích, tedy např. ve Windows Media Playeru. Články z RSS se otevírají v Internet Exploreru, stejně jako články vyhledané ve Wikislovníku.

V české SuperNově jsou zde již přednastavena česká rádia a české podcasty. V jejich názvech jsou ale nesprávně zobrazeny znaky s diakritikou. RSS kanály jsou zde jen cizojazyčné, nicméně lze čekat, že sem Dolphin zařadí i české zdroje, které se k uživatelům SuperNovy dostanou pomocí internetové aktualizace softwaru.

Zvolíte-li službu Počasí na Yahoo!, budete požádáni o zadání místa. Poté se vám přímo v dialogu zobrazí hlášení o aktuálním počasí a předpověď pro zadané místo.

Obdobnou podobu má dialog pro zobrazení popisu pěší trasy. Zadáte v něm výchozí a cílovou adresu a editačním poli jen pro čtení se objeví itinerář trasy, jak ho vyhledá služba Googlu.

Poslední z internetových služeb vyhledává elektronické knihy ve službě Google Books. Při pokusech o vyhledání čehokoli českého jsem neuspěl, takže tato služba pro české čtenáře momentálně asi přílišný význam mít nebude. Obdobné to bude i s Wikislovníkem, který pro češtinu aktuálně obsahuje okolo 20 000 hesel, což je na běžné používání ještě málo.

Celkově tedy tato služba může být vhodná jako rychlý a jednoduchý rozcestník k internetovému obsahu různého druhu, ne vše je ale určeno pro česky mluvící uživatele.

Dolphin panel služeb

Nová podpora PDF

V SuperNově 12 byla přepracována podpora čtení PDF dokumentů v Adobe Readeru. Odezva při pohybu v dokumentu by měla být podstatně rychlejší a čtení přesnější. Čtení PDF se teď více blíží procházení webových stránek. Lze používat jednopísmenné příkazy pro pohyb po určitých prvcích dokumentu, jako nadpisy, tabulky apod. a lze také využít seznamy jednotlivých prvků.

Podpora MS Office 2010 a dalších aplikací

S verzí 12 byla oznámena podpora některých nových verzí aplikací. Důležitá je zejména plnohodnotná podpora MS Office 2010. Dále je nově podporována aplikace iTunes 10 a nová verze Skype 5. S některými těmito aplikacemi lze pracovat i se staršími verzemi SuperNovy po aktualizaci detekčních souborů a skriptů, ale např. pro Office 2010 je nezbytné použít SuperNovu 12.


Další novinky a změny

  • Rozšířená nápověda – ke mnoha aplikacím byla rozšířena kontextová nápověda, která vysvětluje práci v aplikaci s pomocí SuperNovy.
  • Nový video ovladač – SuperNova obsahuje nový ovladač, který je zpětně kompatibilní a samozřejmě umožňuje instalaci i ostatních zvětšovacích a odečítacích aplikací do stejného systému.
  • Tichá automatická aktualizace – SuperNova může z internetu stahovat a instalovat nové skripty a programové aktualizace zcela automaticky, bez interakce s uživatelem.

Úplný výpis novinek v SuperNově 12.01 a aktualizaci 12.02 naleznete na stránkách výrobce.

Autorem článku je Honza Šnyrych.

Související odkazy

Žádné komentáře: