Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

sobota 29. ledna 2011

SuperNova verze 12 – 1. díl (zvětšovací funkce)

Tento článek se ve dvou dílech bude věnovat nejdůležitějším změnám a novinkám, které verze 12 přináší. V prvním díle se zaměříme na zvětšování a další vizuální funkce.V těchto dnech vychází česká lokalizace nové verze zvětšovacích a odečítacích programů britské firmy Dolphin.

Pod novou značkou

S verzí 12 mizí z trhu staré známé značky Hal, Lunar a LunarPlus. Nově se všechny zvětšovací a odečítací aplikace firmy Dolphin jmenují SuperNova a odlišují se přízviskem, které charakterizuje jejich funkci. Plné názvy všech čtyř edicí SuperNovy nyní tedy vypadají takto:

  • SuperNova Magnifier – dříve Lunar, tedy lupa;
  • SuperNova Reader Magnifier – dříve LunarPlus, tedy lupa s hlasovou podporou;
  • SuperNova Screen Reader – dříve Hal, tedy odečítač;
  • SuperNova Access Suite – dříve SuperNova, tedy integrovaná lupa a plnohodnotný odečítač.

Kromě názvu je však mnoho změn i ve funkčnosti, a to zejména u zvětšovacích, ale i odečítacích funkcí. Podrobnější informace naleznete níže.

Digitální zvětšovací lupa s programem SuperNova Access Suite verze 12

Věrné vyhlazení – nová technologie zobrazení zvětšeného textu

Kvalitní a dobře čitelné zobrazení zvětšeného písma patří k nejdůležitějším vlastnostem softwarových lup. Obecně vzato, vývoj v této oblasti probíhal v několika etapách.

Nejstarší lupy zvětšovaly obraz rastrově, což zvlášť při vyšším zvětšení vedlo k tomu, že hrany písmen byly zubaté a text byl hůře čitelný.

Proto se u lup začala objevovat funkce tzv. vyhlazování obrazu, která umí hrany zvětšených písmen dopočítat a hezky zakulatit. Vzhled vyhlazeného písma je někdy trochu zdeformovaný oproti nezvětšenému, ale obecně je takové písmomnohem čitelnější než nevyhlazené. Nejprve lupy uměly vyhlazovat jen černé písmo a text v jiných barvách zůstával nevyhlazený, což ztěžovalo práci zejména na webu. Časem zvládaly lupy vyhlazovat text všech barev.

S dalším vylepšení kvality zvětšování textu přišel jako první ZoomText, který používá technologii nazvanou xFont. Při jejím použití se text nezvětšuje jako bitmapa, ale využívá se vektorových fontů. Proto je vzhled textu v nezměněné kvalitě při jakékoli úrovni zvětšení.

SuperNova 12 přichází s obdobným řešením nazvaným věrné vyhlazení. Výsledný dojem je, myslím, stejně dobrý jako u ZoomTextu. Občas lze narazit na drobné nedostatky, jako je špatné zobrazení odrážek ve Wordu nebo některých jiných symbolů. Snad tyto problémy budou doladěny v dalších verzích. Jinak věrné vyhlazení určitě patří k nejnápadnější novince verze 12.

Podpora více monitorů

Další novinkou v oblasti zvětšování je podpora zvětšeného výstupu na více monitorů. Tímto směrem se vydaly i ostatní zvětšovače. U nás se ale v praxi tyto možnosti zatím příliš nevyužívají. Jaké režimy SuperNova nabízí?

  • Aplikace vedle sebe: Na každém monitoru můžeme mít zvětšenou jinou aplikaci a z jednoho monitoru do druhého se můžeme rychle přepínat klávesovou zkratkou.
  • Roztáhnout: Prostředí jediné aplikace můžeme mít zvětšené přes více monitorů. Díky tomu vidíme zvětšenou větší část obrazovky, což může pomoci při orientaci ve zvětšeném prostředí Windows.
  • Prezentace: V tomto režimu je jedna obrazovka zvětšená a druhá v běžné velikosti. To se může hodit např. právě při prezentacích, kdy prezentující potřebuje mít před sebou zvětšený obraz, zatímco na projektoru je obraz v normální velikosti.
  • Klonovat s nezvětšeným zobrazením: Na obou monitorech je stejný obraz, na jednom zvětšený a na druhém nezvětšený.

Ukázka zobrazení na 3 monitorech - obrázek je převzat z yourdolphin.com

Nezávislé nastavení velikosti myši

Velikost myši lze nastavit nezávisle na úrovni zvětšení. Můžeme si tedy např. nastavit trojnásobné zvětšení ukazatele myši a tato velikost se bude zachovávat, i když budeme různě měnit úroveň zvětšení obrazu nebo i když se přepneme do běžné velikosti. Slabozraký uživatel tedy myš snadno najde i při vypnutém zvětšení a když zvětšení zapne, nemá myš přehnaně velkou. Při použití většího zvětšení toto příliš využít nelze, ale může to být zajímavá funkce pro uživatele používající nižší zvětšení.

Tolik tedy k nejdůležitějším vizuálním novinkám v SuperNově 12. V příštím díle se zaměříme na ostatní změny v nové verzi.

Autorem článku je Honza Šnyrych.

1 komentář:

portál řekl(a)...

Podívej se na www.poznavat.cz a staň se fanouškem na Facebooku...díky