Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 4. července 2011

Google zlepšuje přístupnost svých produktů

Před časem jsem si na Google I/O Extended Brno posteskl, že Google je z hlediska přístupnosti svých služeb pro nevidomé uživatele mezi velkou trojkou (Microsoft, Apple, Google) až na třetím místě. Telepatie funguje ;-), ledy se hnuly a dva produkty Google mohou dnes začít používat už i nevidomí uživatelé.

Google Navigace

Ukázka navigace - obrázek převzat z webu www.svetnadroida.cz

Nevidomí uživatelé Androidu byli doposud - oproti uživatelům Symbianu, kteří mohou použít LoadStone či Ovi maps - o možnost používání navigace ochuzeni. Byla zde sice možnost použít BRUT Google Maps, vzhledem k licenčním podmínkám se ale jednalo o variantu v "šedé zóně". Na začátku června Google zpřístupnil svou navigaci i pro Českou republiku. Navigační aplikace disponuje poměrně strohým vzhledem, což však výrazně ulehčuje práci odečítačům obrazovky. Pro správnou funkčnost a možnost používání navigace i poslepu je třeba udělat následující tři věci:

  • nainstalovat si aktuální verzi aplikace Mapy,
  • nainstalovat hlasovou syntézu Svox (český hlas Iveta). Navigace sice obsahuje nahrané hlasové povely, ty se však omezují jen na velmi stručný výklad trasy. V kombinaci s hlasem od společnosti Svox je aplikace mnohem hovornější a pokyny jsou detailnější.
  • v telefonu aktivovat volbu "používat satelity GPS".
Navigace aspoň podle prvních zkušeností nevidomých uživatelů funguje velmi dobře a lze ji poslepu bez problémů používat. Více informací najdete na blogu Matěje Plcha, který se přístupností Androidu dlouhodobě zabývá.

Google Chrome

Mezi screen-readery doposud podporované prohlížeče (Internet Explorer a Firefox) se přidal i Google Chrome. Aktuální verze některých screen-readerů ( z těch u nás používaných se jedná o JAWS, NVDA a VoiceOver) již mají základní podporu pro tento webový prohlížeč. Problémy se zatím objevují hlavně při interakci s formulářovými prvky, ale věřme, že s novými verzemi Chrome či screen-readerů se tyto problémy vyřeší. Když se ohlédneme do historie, tak začátky zpřístupnění Firefoxu byly velmi podobné, a dnes už je jeho přístupnost na takové úrovni, že jej řada nevidomých uživatelů používá jako svůj primární prohlížeč.

Kolega Martin Baláž připravil malé srovnání přístupnosti Google Chrome s JAWS a NVDA, které si budete moci na tomto blogu přečíst v nejbližších dnech.

Související dotazy

Žádné komentáře: