Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 19. dubna 2011

Loadstone: open source navigační program přímo pro nevidomé

Jednou z možností, jak si nevidomý může zlepšit přehled o svém okolí a využít moderní technologie při prostorové orientaci, je open source program Loadstone.

Jedná se o GPS navigační program pro systém Symbian, který pomocí GPS přijímače určí vaši polohu a informuje vás o bodech zájmu ve vašem okolí.

Využití může být různé. Jednak samozřejmě můžete definovat vlastní body zájmu a následně se k nim nechat dovést, ale hlavní přínos vidím v dostatečně bohaté databázi bodů, díky které pak například ve městě máte přehled o tom, co je právě kolem vás.

Jak probíhá samotná navigace?

Ve zkratce jsou dvě základní možnosti sledování vašeho okolí. První je tzv. navigační mód, ve kterém pomocí šipek vidíte nejbližší body ve vašem okolí. Vždy je ohlášena vzdálenost od daného bodu spolu s jeho polohou na ciferníku hodin. Je tedy možné udělat si přibližnou představu o směru, kterým se musíte dát abyste se k tomuto bodu dostali.

Ve druhém, tzv. prohlížecím módu, vidíte pomocí číselníku telefonu body, které jsou od vás nejblíže, nicméně tentokrát je směr uváděn pomocí světových stran. Funguje to tak, že klávesu 5 na telefonu budeme považovat za střed směrového kříže, tedy jde o bod, který je od vás nejblíže a ostatní klávesy za ukazatele prohledávaného směru na patřičnou světovou stranu. Tedy 2 je sever, 9 jihovýchod a podobně.

Kromě možností navigace k bodům si v navigačním módů můžete klávesou 1zjistit aktuální rychlost a směr pohybu, klávesa 2 pak oznámí přibližnou přesnost zaměření a podobně. Co se týká získávání bodů zájmu, jsou na stránkách programu k dispozici nástroje, které vám mohou pomoci s tvorbou vaší databáze.

Asi nejzajímavější z nich je Geocoder, který umožňuje určit souřadnice místa podle zadané adres. Nástroj spolupracuje s Google maps, takže jeho databáze je velmi rozsáhlá. Souřadnice pak můžete zadat do Loadstone a nechat se ke zmíněn adrese dovést.

Loadstone toho umí relativně hodně a tento článek si neklade za cíl být uživatelskou příručkou, ale spíš motivací pro jeho použití. Ty z vás, které toto téma zajímá a chtěli by si program vyzkoušet, odkážu přímo na jeho webové stránky, kde se dozvíte všechny potřebné informace. Případně se mi ozvěte, rád vám s jeho používáním poradím. Stránky jsou v angličtině, nicméně samotný program je již v češtině.

Autorem článku je Jiří Fenz.

Související odkazy

Další díly seriálu

1 komentář:

PVagner řekl(a)...

Možno je toto plánované do ďalších dielov o loadstone, no nemôžem vydržať, tak Vám poviem, že je vhodné spomenúť aj sadu aplikácií loadstone tools http://code.google.com/p/loadstonetools .
Tento nástroj mne veľmi pomohol pri tvorbe mapy slovenska na základe údajov z openstreet map. Datábaza bodov je veľmi rozsiahla, no aplikácia osm converter zo sady loadstone tools neobsahuje názvy všetkých typov záznamov, no v každom prípade aj polo-lokalizovaná mapa je pre mňa veľmi užitočná.
Neviem či existujú nejaké takéto údaje pre oblasti v Čechách, openstreet map určite má zmapované toto územie, neviem len v akom rozsahu, pretože venoval som sa zatiaľ len mape slovenska.
V každom prípade, ak by niekto či už Čech alebo slovak mi chcel pomôcť s lokalizáciou, bol by som veľmi vďačný a ochotný pomôcť s technickou realizáciou. Dobrovoľníka prosím len o preklad a štúdium údajov o openstreet map.