Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

neděle 3. března 2013

VisionSim - simulátor zrakových vad pro iOS i Android

Jako hlavní - a mnohdy jediný - prostředek k simulaci zrakových vad se stále používají tzv. simulační brýle. Doba ale pokročila, tak proč si i tuto činnost nevyzkoušet ještě více zážitkovou a interaktivní formou.

Před časem jsem v článku Jak vidí barvoslepý člověk psal o aplikaci Daltonizer, která umožňuje simulaci různých typů barvosleposti. Na CSUNu objevil (či spíše mi byla objevena velmi aktivním a přátelsky naladěným prezentujícím ;) další podobná aplikace.

Jmenuje se VisionSim, vytvořili ji v Braille Institute a umožňuje vyzkoušet si nejrůznější typy zrakového postižení. Já jsem si nainstaloval VisionSim 1.3 pro Android, který je trochu staršího data (prý chyba a bude opravena ;) a obsahuje interaktivní simulace jen čtyř zrakových vad - věkem podmíněné makulární degenerace, diabetické retinopatie, glaukomu a katarakty. Verze pro iOS nese pořadové číslo 3 a obsahuje dalších pět simulací.

Aplikace využívá fotoaparát telefonu, takže po zvolení konkrétní simulace a nastavení závažnosti symptomů postižení můžete vidět okolní svět podobně, jako ho vidí někdo, kdo toto konkrétní postižení zraku opravdu má. U každé simulace je také možné si o daném postižení zraku přečíst základní informace.

Pokud používáte Android nebo iOS a chcete si vyzkoušet, jak vidí lidé s různými typy zrakových vad, aplikaci si stáhněte, nainstalujte a vyzkoušejte. Mně osobně se tato aplikace velmi líbí.

Související odkazy

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, nevím, zda se tato informace na blogu objevila. Celou sadu aplikací pro zrakově postižené lze najít v aplikaci VIA - By Braille institute - jsou v ní odkazy na placené i aplikace zdarma - ponejvíce anglické verze. Zdarma je např. Color ID (aplikace pro rozpoznávání barev) nebo aplikace BrighterBigger (digitální lupa pracující s focenými předlohami. Aplikace odkazuje i na VisionSim atd.