Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 22. srpna 2013

Easy Checks - WCAG 2.0 přístupnější a srozumitelnější formou

Doporučení WCAG 2.0 cílí primárně na webové (či jiné) vývojáře a snaží se přístupnost pojmout komplexně. Této snaze odpovídá jeho rozsah a styl, jakým je napsáno. Přístupnost se ale netýká jen vývojářů, a ne každému se chce studovat dokument o desítkách stran. Poměrně často s přístupností přicházejí do kontaktu lidé, kteří nemají dostatečné technické vzdělání, obecně známé a technicistně zaměřené metodiky jsou pro ně nesrozumitelné a hodil by se jim nějaký jednoduchý seznam toho, co by měli pro přístupnost při vývoji webu či aplikace udělat.

Pro všechny, kterým WCAG 2.0 přijde složitý či příliš rozsáhlý na to, aby se jím vůbec zabývali, je tady dokument nazvaný Easy Checks - A First Review of Web Accessibility. Nabízí jednoduchý a snadno srozumitelný kontrolní seznam, který je možné použít k ověření základních požadavků na přístupnost webu.

Zatím se jedná o pracovní verzi, obsahující momentálně hlavně jednoduše ověřitelné požadavky, jakými jsou například vhodný titulek stránky, dostatečný barevný kontrast či přístupnost z klávesnice. Velmi šikovné je, že kromě seznamu požadavků je u každého přímo uveden i praktický návod, jak jeho splnění či nesplnění v praxi ověřit. Další požadavky by měly postupně přibývat.

Osobně tento počin velmi vítám, protože čím budou požadavky na přístupnost jednodušší a srozumitelnější, tím je větší šance, že je ti, kterých se přístupnost nějakým způsobem týká, budou brát v potaz.

Související odkazy

Žádné komentáře: