Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 30. října 2012

5 let POSLEPU

Přesně před 5 lety jsem napsal první příspěvek na tento blog. Ještě nebyl o přístupnosti - jednalo se o takové symbolické vykopnutí a zkoušku sebe sama, zda se do psaní vůbec pustím (nejhorší je začít, pak už to většinou jde samo ;). Od té doby se na POSLEPU objevilo 230 příspěvků, zaměřených na tématiku přístupnosti webu, kompenzační pomůcky a asistivní technnologie pro uživatele se zrakovým postižením. Ty jsem napsal buď sám, nebo někdo z kolegů (druhým nejaktivnějším přispěvatelem je Roman Kabelka).

Protože mě zajímalo, které příspěvky byly nejčastěji zobrazované a pro čtenáře nejatraktivnější, tak jsem kouknul do Google Analytics a zjistil toto:

  1. Eliška - další kvalitní český hlas
  2. Přístupnost internetového bankovnictví - ČSOB Internet Banking 24
  3. Jak přístupně strukturovat webovou stránku pomocí nadpisů – praktický návod
  4. Je definování velikosti písma v pixelech stále ještě vážný problém?
  5. Zuzana - nový český hlas

Jak už to tak bývá, tak "vyhrál" příspěvek, který mi ani nedal moc práce - jedná se vlastně jen o stručné upozornění na existenci syntézy Infovox Desktop s českým hlasem Eliška.

Z hlediska ocenění lze za nejúspěšnější rok považovat rok 2009, kdy jsem si do sbírky přidal hned dvě ceny. První za nejlepší blog neziskové organizace, kterou jsem obdržel na konferenci Online marketing pro neziskovky, druhou pak bylo 3. místo v kategorii děl uveřejněných na internetu v soutěži Cena vládního výboru pro zdravotně postižené občany.

V roce 2010 jsem pak k blogu přidal i YouTube kanál POSLEPU, na kterém najdete videoukázky práce s webem a asistivními technologiemi. Nejvíce zobrazení má video, v němž Roman Kabelka prakticky předvádí jak se programuje poslepu.

Ačkoliv by se zdálo, že v přístupnosti už není za ty roky co řešit, opak je pravdou a přístupnost je dnes možná ještě větší výzvou, než před těmi cca 12 lety, kdy jsme s ní tady začínali.

Zatímco tenkrát byl web jen "text, odkaz, obrázek a sem tam nějaký jednoduchý formulář" a asistivní technologie toho z dnešního pohledu moc neuměly (o nějaké práci s nadpisy si mohli nevidomí nechat jen zdát), dnes je web multimediální prostor, kde se můžeme setkat prakticky s jakýmkoliv typem obsahu. Jsou zde dynamické webové aplikace, dokumenty, formuláře, obsah tvořený uživateli, atp. A to vše by rádi používali i lidé se zdravotním handicapem, protože web je prakticky jediné místo, kde mohou řadu činností vykonávat samostatně a nemusí se spoléhat na pomoc někoho druhého. Zlepšují se asistivní technologie, objevují se nové pomůcky či postupy, jejichž cílem je kompenzovat nějaký druh postižení.

Rozhodně je tedy stále co testovat, o čem psát a co se snažit zlepšovat. Nejméně dalších pět let ;)

Čtenářům POSLEPU přeji spoustu zajímavých a informačně bohatých příspěvků, kolegům, kteří na blog příležitostně píší, pak hodně inspirace (aby psali ještě víc ;-) a ať jim jde (a mně taky ;) psaní od ruky ;-)

A vám všem DÍKY - jsem rád, že POSLEPU čtete.

5 komentářů:

Fedor Tiršel řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Fedor Tiršel řekl(a)...

Chalani, veľká gratulácia! Dúfam, že vám chuť i témy vydržia minimálne ďalších 5 rokov.

Anonymní řekl(a)...

Vďaka článkom na tomto blogu som sa dostal k rôznym iným zaujímavým informáciám o výpočtovej technike pre nás zrakovo postihnutých. Prajem vám aj do budúcna mnoho tvorivých nápadov a veľa spokojných čitateľov.

Anonymní řekl(a)...

Have A Peek At This Site

Feel free to surf to my web-site; leads for lawyers
Here is my blog post : leads for lawyers

Anonymní řekl(a)...

Way of life in the industry Ecosystem

My homepage - lawyer search engine optimization
Here is my webpage ; attorney leads