Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 23. října 2012

Umíš vytvořit (přístupný) přehrávač ve Flashi? A byl bys, prosím, ochoten mi pomoci?

Stále častěji se na mě v poslední době obracejí mí nevidomí klienti či kamarádi, kteří mají problémy s flashovými přehrávači videa na nejrůznějších webech. A bohužel i na takových, které by měly být ze své podstaty přístupné komukoliv (Český rozhlas, ČT24, atp.).

Momentálně je situace v této oblasti značně roztříštěná a nepřehledná.

  • Přehrávání videa lze v jednom prohlížeči spustit, ale v jiném ne.
  • Přehrávání videa lze sice spustit, ale další ovládací prvky přehrávače nejsou přístupné.
  • Některé přehrávače s jedním screen readerem fungují, ale s jiným ne.

A určitě jsem na nějakou kombinaci zapomněl ;-)

Samozřejmě mohu provozovatelům napsat, ať si to dají do pořádku, ale bez toho, aniž bych jim poradil, jak konkrétně mají ten přehrávač zpřístupnit, tento postup bohužel nefunguje (ověřeno praxí :-(

Já sám ve Flashi neumím. Proto bych se rád zeptal, zda mezi čtenáři POSLEPU (či mezi jejich kamarády, kolegy, spolupracovníky atp.) není někdo, kdo by uměl takový přehrávač ve Flashi vytvořit.

Napsali bychom pak společně krátký tutoriál, na co si dát při tvorbě flashového přehrávače pozor a co vše vzít v potaz, aby takový přehrávač byl přístupný.

Pokud byste měl někdo čas a chuť mi s tím pomoci, napište mi, prosím, do komentářů nebo přímo na radek.pavlicek@gmail.com.

Děkuji.

4 komentáře:

Neti řekl(a)...

Otázka do pranice: Proč zrovna Flash? Většina moderních prohlížečů už něco z HTML5 umí a to třeba tagy a . Ovládání přehrávače jde vytvořit standardními prostředky HTML a zajistit tak dobrou přístupnost. Ostatně v OS X s VoiceOverem ani jiná cesta neexistuje, Flash je VOiceOverem ignorován. Osobně např. na Youtube používám HTML5 přehrávač a se Safari a Google Chrome je pěkně přístupný. Pravda je, že slovo experimentální je na místě, neboť např. s JAWS 12 a Firefox 15 to nefunguje zcela tak, jak by mělo.

Radek Pavlíček řekl(a)...

Romane, protože takových přehrávačů je na webu spousta a proto mi přijde jako jednodušší požádat někoho o zpřístupnění toho, co již je hotové (a co zřejmě nedá moc práce), než po někom chtít nasazení nové technologie, se kterou třeba ještě nemá ani zkušenosti, musí být schválena vedením, atp.

Těžko mohu lidem, kteří se na mě s těmito dotazy obrací, napsat "počkejte si, až tam dají přehrávač v HTML5, pak Vám to bude fungovat." Oni si chtějí to rádio nebo televizi pustit teď ;-)

Ale z dlouhodobého hlediska vidím cestu právě v HTML5, v tom jsme zajedno.

Neti řekl(a)...

Napadlo mě ještě, že by bylo možné vytvořit přehrávač ve Flash tak, aby byl ovládatelný z HTML a Javascript - cesta je přes parametr vloženého objektu allowscriptaccess=always. Flash by byl jako kontejner pro přehrávání a ovládací prvky by byly nakódované v HTML. Ty by Flashovému kontejneru posílaly akce Javascriptem. Tím by se vyřešila nejednoznačnost v přístupnosti k ovládacím prvkům ve FLash objektu.

Anonymní řekl(a)...

Na ct24.cz i ivysilani.cz je už i html5 přehrávač - mají tam nějakou detekci,..zkuste to z iPadu.