Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 12. října 2011

Jak jsou na tom nové modely Kindle s přístupností?

Po ohlášení nových Kindle od Amazonu se ve světě zvedla poměrně velká vlna nevole kvůli tomu, že Amazon nic neudělal pro jejich lepší přístupnost. Protože nemám možnost všechna nová zařízení otestovat, prošel jsem aspoň články, ve kterých se o jejich přístupnosti píše, a udělal si - spolu s informacemi z produktových listů - stručný přehled, čím která varianta disponuje.

Nejlevnější Kindle má možnost zvětšit písmo a změnit font, ale nemá zabudovanou Text-to-Speech funkci.

Kindle Touch disponuje jak možností zvětšit písmo a změnit font, tak Text-to-Speech funkcí (v produktovém listu se nazývá Read-to-Me).

Kindle Keyboard mám a jeho přístupnosti jsem se podrobně věnoval v článcích Kindle poslepu a Kindle pod lupou. Má jak možnost zvětšit písmo a změnit font, tak Text-to-Speech funkci.

Největším trnem v oku z hlediska přístupnosti je pro zahraniční komentátory jednoznačně Kindle Fire. V porovnání s iPadem je přístupnost Kindle Fire opravdu tristní - nedisponuje žádnou Text-to-Speech funkcí, podporou braillských displejů a má jen mono audio výstup.

Při pročítání článků mě ještě zaujaly dvě věci. Možnost, kdy autoři mohou u svých knížek zakázat Text-to-Speech funkci kvůli možnému snížení zisku z prodeje audio knih, mně nepřijde úplně dobrá. Myslím, že jako čtenář - když už si knížku koupím - mám právo si rozhodnout, jak si ji budu číst a pokud mi vyhovuje Text-to-Speech funkce, tak bych měl mít možnost ji použít.

Druhou věcí je pak poměrně originální způsob, jak dát Amazonu najevo, že by měl s přístupností Kindle Fire něco dělat. Jeden z bloggerů vyzval uživatele s handicapem, aby si Kindle Fire objednali, pak objednávku zrušili a jako důvod uvedli jeho nepřístupnost. Pokud se takto "ozve" dostatečný počet zájemců, může to být pro Amazon jasný signál, že i tomuto segmentu trhu by se měl věnovat.

Sám jsem zvědavý, jak se bude situace na poli přístupnosti tabletů či čteček elektronických knih vyvíjet - pravdou je, že Apple s iPadem nastavil laťku hodně vysoko a ostatní výrobci mají co dohánět.

Související odkazy

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

V této souvislosti je možná zajímavou informací to, že Kindle lze konečně donutit číst česky.