Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

sobota 6. července 2013

Cestujeme po světě s TapinRadiem

Nabídka rádií na poli českého a slovenského Internetu se neustále rozšiřuje. Návštěvnost rozhlasových portálů stále vzrůstá, což svědčí o tom, že konvergence médií není pouhým prázdným pojmem. Máme dvě možnosti, jak rádio přes Internet naladit. Tou první je webové rozhraní, kdy navštívením nějakého ze specializovaných rozhlasových portálů požadované rádio vyhledáme a spustíme. Tato možnost je ovšem značně nekomfortní, neboť většina rádií je přehrávána buď pomocí poslechu přes výchozí přehrávač asociovaný s konkrétní příponou, nebo přes vlastní flashový přehrávač integrovaný ve stránkách. Druhou možností je použití nějakého z alternativních přehrávačů (tzv. third party applications/aplikace třetích stran), které nejsou závislé na spuštění prohlížeče s příslušnou stránkou stanice.

TapinRadio je bezesporu jedna z nejlepších voleb. Důvodů je hned několik. Disponuje denně automaticky aktualizovanou databází stanic z celého světa, které můžeme třídit podle jejich názvů, zemí, sítí či žánrů. Pro vyhledávání slouží vyhledávací pole v hlavním okně programu, kam požadovaný výraz zadáváme. TapinRadio zvládá streamovací formáty WMA, OGGVorbis, AAC+, MP3, MP4 či ojediněle FLAC. Samozřejmá je i lokalizace v češtině a slovenštině. Silným lákadlem TapinRadia je možnost jednoduchého nahrání jakékoli stanice pouhým stiskem tlačítka. Program v případě vkládá-li stanice do svých streamů metadata rozděluje skladby do jednotlivých stop v podobě jejich názvů tj. interpret a název skladby. TapinRadio nevyžaduje větší nároky na procesor a paměť systému, funguje na systémech Windows XP, Windows Vista, Windows 7 a 8 ve 32 i 64-bitových verzích. Aplikace je k dispozici jako freeware a také ve verzi PRO s nadstandardními funkcemi, nicméně velmi pozitivně oceníme jakoukoli pomoc nejen finančního charakteru.

Instalace

TapinRadio je distribuovaný jak v instalační, tak i v přenosné/portable verzi, což si můžeme vybrat hned při začátku instalace po výběru jazyka. Dále se řídíme jednoduchými a srozumitelnými pokyny průvodce instalací.

První spuštění

Pokud jsme vybrali češtinu či slovenštinu už při instalátoru, program se ve zvoleném jazyku spustí. Pokud nikoli, implicitně je přednastavená angličtina. Nejprve vyčkáme na dokončení aktualizace databáze stanic a poté v menu/setting/Language potvrdíme Czech či Slovak. Nyní je TapinRadio připraven.

Základní funkce TapinRadia

Přikročme k hlavní funkci TapinRadia, čímž je naladění stanic. To můžeme provést buď vyplněním požadovaného řetězce (název rádia, síť, žánr (anglicky), země (anglicky)) do editačního pole v okně TapinRadia, nebo požadované rádio nalistovat v menu/databáze stanic. Zde se pohybujeme po kontinentech, jejich státech a daných rádiích. Vedle nich je zobrazeno číslo v podobě počtu stanic. Ovšem nejjednodušší cesta je vepsání názvu či části názvu do vyhledávacího pole dostupného rovněž pod klávesovou zkratkou "e". Chceme-li poslouchat třeba Český rozhlas 1 - Radiožurnál, stačí napsat radiožurnál či jen žurnál. Ve výsledcích vyhledávání vidíme všechny dostupné bitrate Radiožurnálu, kdy nejvyšší je tím nejkvalitnějším. U zahraničních stanic při dobrém hledání nalezneme pouze název.

Po dosažení požadované stanice ji Enterem potvrdíme, čímž spustíme přehrávání. Vypnutí provádíme stiskem tlačítka "vypnout" v hlavním okně popř. zkratkovou klávesou "v" jak v českém tak i slovenském prostředí.

Nahrání vykonáme stiskem tlačítka "Začít nahrávat", které se během nahrávání změní na "Přestat nahrávat". Složku s nahrávkami otevíráme v menu/Nahrávání/Otevřít složku s nahrávkami. Hlasitost regulujeme posuvníkem v hlavním okně TapinRadia, či zkratkovými klávesami page-up/down, +/-, či home/end pro okamžité ztlumení či zesílení. Protože každá stanice má rozdílnou hladinu hlasitosti, jedna je tišší, jiná hlasitější, TapinRadio nabízí funkci Automatická hlasitost v menu/nastavení, která se pokusí rozličné hladiny hlasitosti vyrovnat na identickou úroveň.

Časovač usínání

Chcete si pustit večer před spaním příjemnou hudbu, ale nemá Vám kdo uspat či vypnout počítač? S tím je konec. V Tapin-radiu si nastavíte čas, za jak dlouho program chcete vypnout a zvolíte, co provést se samotným počítačem. Tato funkce se rovněž nachází v menu/nastavení.

Naplánované nahrání pořadu

Nejste doma, a chcete si nahrát oblíbený pořad v rádiu? I na to TapinRadio myslí, a nabízí možnost nastavení data i stanice v čase, kdy nebudete u počítače. Je zde i možnost opakovaného nahrávání 1x týdně či v kýžený den, tedy není třeba pro každé pondělí ve 20:00 nastavovat stále, ale pouze jednou.

Závěr

TapinRadio samozřejmě nabízí řadu dalších funkcí, jakými jsou například možnost navrhnout stanici k zařazení do databáze či odeslat zprávu k technické analýze stanice nefunkční, ovšem pro značnou rozsáhlost článku ponecháme na bádání samotných uživatelů k jejich plnému obeznámení.

Videoprezentace TapinRadia

Autorem článku je Vítek Jirásek.

Související odkazy

Žádné komentáře: