Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 26. ledna 2012

Foursquare už může být i v bílé holi ;-)

Se zajímavým projektem na zlepšení orientace v prostoru a sociálních kontaktů nevidomých lidí přišla Selena Chew - studentka designu na Státní univerzitě v Singapuru. Klasickou bílou hůl rozšířila o smartphone s GPS a ultrazvukový sensor, Bluetooth sluchátko, trackball na rukojeti a další vychytávky.

Vylepšená hůl má pomáhat nejen při orientaci v prostoru, ale i zlepšit sociální kontakty nevidomých. Dnes, když jde nevidomý člověk po ulici, často neví o tom, že kousek od něj se nechází někdo z jeho známých. Pokud by měl tuto bílou hůl a jeho kamarád se někde v jeho blízkosti čeknul na Foursquare, tak ho na to jeho hůl upozorní a dokonce mu jej pomůže i vyhledat.

Vylepšení je daleko více a na to, jak hůl funguje a co všechno umí, se můžete podívat na následujícím videu.

A můj názor? Na promo videu to vypadá hezky, ale napadá mě několik úskalí - množství podnětů, které bude nevidomý člověk dostávat (bílá hůl, podněty z ultrazvukového sensoru, informace o čeknutí na Foursquare), přesnost navigace či cena.

Každpopádně projekt jako takový mi přijde zajímavý (je škoda nové technologie nevyužívat) a jsem zvědavý, zda se jej podaří dotáhnout do úspěšného konce. Pro nevidomé geeky by to byla určitě zajímavá alternativa ke standardním holím. Co, Pavle? ;-)

Související odkazy

Via @hassmanm.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Zní to zajímavě, jednak teda pochybuju, že to dojde sem do čech a druhak souhlasím s tím, že to množství informací bude asi dost zahlcující a obzvlášť pokud půjdu třeba nějakým hlučnějším prostředím. Ale jako taková alternativa... no jdu se podívat na video.

standapl řekl(a)...

Tohle by mě taky zajímalo. :-) Pokud by byla možnost a taky finance, rád bych si tuhle pomůcku pořídil. Ale taky jsem skeptik, k nám se tahle věc asi nedostane. Kolik našinců by si to koupilo? Nejspíš by se dali spočítat na prstech. Ale třeba se najde výrobce aspoň v Německu.