Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 6. května 2011

Knihomol aneb na webovou knihovnu bez webu

Zrakově postižení uživatelé počítačů mají už léta na adrese www.kdd.cz k dispozici online knihovnu digitálních knih a časopisů. Tato Knihovna digitálních dokumentů obsahuje již řádově tisíce titulů, mezi kterými lze přes webové rozhraní vyhledávat a stahovat si je. Webové prostředí knihovny nabízí širokou škálu možností a je navrženo s ohledem na maximální přístupnost. I přesto jsou mezi zrakově postiženými čtenáři lidé, kterým práce ve webové aplikaci přijde zbytečně složitá či zdlouhavá a dají raději přednost jednoduchému prostředí windowsovské aplikace, i když se tak ochudí o některé funkce dostupné jen z webu. A právě pro tyto uživatele by měl být nový nástroj výrobního družstva nevidomých Spektra nazvaný Knihomol.

Co je Knihomol?

Jde o jednoduchou aplikaci, pomocí které může uživatel vyhledávat a procházet obsahem Knihovny digitálních dokumentů a pokud je v knihovně zaregistrován, může z ní tituly i stahovat. S Knihomolem se dodává i aplikace DocTTS, což je v podstatě editor prostého textu, jež byl vyvinut přímo pro potřeby zrakově postižených. Zde se využívá ke snadnému čtení stažených dokumentů. Obě aplikace jsou ozvučeny svým vlastním hlasovým výstupem. Není tedy nutné používat v nich odečítač. Spolupracují se všemi českými SAPI syntézami.

Co Knihomol umí?

To zjistíte při prvním pohledu na jeho hlavní nabídku, která se zobrazí po spuštění. První dvě položky se jmenují Moje Knihy a Moje časopisy. Když je otevřete, dostanete se do seznamu titulů, které jste si z KDD už stáhli. V případě knih je u každé položky seznamu uveden název, autor a rok vydání. Všechny další informace o titulu zobrazíte přes kontextové menu nebo klávesami Alt+Enter. U časopisů je seznam hierarchický – v první úrovni jsou uvedeny názvy časopisů, v druhé úrovni ročníky aktuálního časopisu a po otevření ročníku jsou zobrazena jednotlivá čísla seřazená vždy od nejnovějších ke starším. Po otevření složky konkrétního čísla Knihomol zobrazí seznam s názvy jednotlivých článků. Odentrováním vybraného článku či knihy se text otevře v DocTTS a automaticky se spustí plynulé čtení.

Další dvě položky hlavní nabídky nesou označení Knihy na internetu a Časopisy na internetu. Pomocí nich můžete vyhledávat a procházet všechny tituly v KDD. Časopisy jsou rozčleněny stejným způsobem jako ty stažené. U knih máte volbu hledat podle názvu, autora nebo ve všech údajích, které jsou u knihy vyplněné. U knih i časopisů si také můžete zobrazit seznam novinek, které v KDD přibyly od poslední aktualizace katalogu.

Po odentrování vybrané knihy nebo časopisu vám Knihomol nabídne jejich stažení a současně vás upozorní na váš aktuální počet kreditů v KDD.

Co Knihomol neumí?

Narozdíl od webového rozhraní KDD si nemůžete přidávat tituly do záložek, není zde rejstřík autorů či možnost nastavení upozorňování na novinky mailem.

Katalog KDD, se kterým pracuje Knihomol, se navíc aktualizuje jednou týdně, takže nové tituly se v Knihomolovi mohou objevit s několikadenním zpožděním.

O čtečce DocTTS

Jak už bylo výše zmíněno, všechny texty, které v Knihomolovi otevřete, zobrazí a začne číst program DocTTS. Jeho důležitou vlastností je, že si pro každý dokument pamatuje pozici kurzoru před jeho posledním zavřením, čtení tedy vždy pokračuje od místa, kde jste minule skončili. Během čtení lze použít levý a pravý Shift pro rychlý přesun o řádek zpět či vpřed. Pokud čtení zastavíte, lze se v textu pohybovat či jej editovat, vše je také ozvučeno interním hlasovým výstupem. Text je také možné převést do MP3 souborů.
Pro slabozraké uživatele DocTTS nabízí různá nastavení vzhledu dokumentu. Jedná se zejména o volbu velikosti textu, barvu písma a pozadí, celoobrazovkové zobrazení, zvýraznění čteného slova, vodicí linky a další možnosti.

Zatímco Knihomol je placený software, DocTTS je freeware. Je tedy možné používat jej pro čtení dokumentů i samostatně bez Knihomola.

Závěr

Knihomol nabízí méně funkcí a méně možností než standardní webové rozhraní KDD. To je vykoupeno velmi snadným ovládáním. Myslím, že pro nevidomého začátečníka s počítačem může být velmi motivující a příjemné, když si může číst knihy z KDD hned od začátku, než když k tomu dospěje až po několika desítkách hodin počítačového kurzu, protože i když je webová aplikace vytvořena co nejpřístupněji, nelze ji s odečítačem používat bez předchozího systematického proškolení v práci na webu.

Autorem článku je Honza Šnyrych.

Související odkazy

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Bylo by fajn, kdyby se integroval ještě s KTN a nabídl tak alternativu, zda si chci knihu stáhnout jako text či mp3, případně si ji jen online poslechnout - to samozřejmě v případě, že daná kniha existuje jak v textové, tak zvukové formě

Anonymní řekl(a)...

Díky za námět. Jde o první verzi. Spektra plánuje ve vývoji pokračovat. V dalších verzích může být Knihomol rozšířen z hlediska funkcí nebo právě množstvím podporovaných knihoven.