Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 22. března 2011

Dvě novinky v přístupnosti Androidu pro nevidomé

Matěj Plch mě dnes upozornil na dvě novinky, které se týkají přístupnosti operačního systému Android pro nevidomé uživatele.

Tou první je lokalizace odečítače Spiel a vylepšení některých jeho funkcí, zejména pak rychlejší odezva s českým hlasem, který je poněkud náročnější na výkon. Více informací najdete v článku Odečítač Spiel konečně česky!

Druhou novinkou je zpřístupnění dotykového ovládání mobilních telefonů s Androidem. Přístrojů s hardwarovou klávesnicí je na trhu velmi málo, jejich počet se neustále zmenšuje a nevidomí uživatelé tak měli stále menší možnosti výběru vhodného mobilního telefonu. Nová verze odečítače TalkBack od společnosti Google situaci významně ulehčuje. Tato verze přináší

  • dotykovou QWERTY klávesnici, která umožňuje zadávání textu s hlasovou odezvou a s možností prohlížení textu po znacích, slovech, větách i odstavcích.
  • Virtuální D-Pad pro navigaci v uživatelském prostředí Androidu.
  • Globální klávesové příkazy, které umožňují jedním kliknutím přístup k často používaným funkcím.

Více informací najdete v článku Revoluce přichází! Ovládejte svůj Android dotykem.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, takže jestli tomu dobře rozumím, už jde pouřít např. HTC Sensation s Androidem 2.3 který je bez HW klávesnice s programem TalkBack již bez problémů? Mám teď Nokii se Symbianem a programem MobileSpeak, ale chci přístroj obnovit za HTC a funkčnost MobileSpeak by se mi hodila. Někde jsem i četl kombinace programů SVOX, TalkBak a Spiel na kompletní ozvučení mobilu s Androidem, je to tak? Děkuji