Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 15. srpna 2012

Jak vidí barvoslepý člověk?

K simulaci různých typů zrakového postižení či vytvoření si představy o tom, jak vidí člověk s nějakou vadou zraku, byly donedávna zpravidla používány jen pomůcky, umožňující "off-line" vnímání. Typickým zástupcem takové pomůcky byla sada obrázků, znázorňující různé typy zrakových vad.

Doba ale pokročila a dnes si tyto simulace můžeme do slova a do písmene zažít na vlastní oči. Což pochopitelně přispívá k věrohodnějšímu "zážitku" a vytvoření si představy o problémech, na které mohou lidé s poruchou barvocitu narážet.

Barvoslepost (daltonismus) je porucha barevného vidění lidského oka, která se projevuje v několika typech podle toho, jakou barvu člověk nevnímá. Jen zřídkakdy se vyskytuje barvoslepost na všechny barvy (černobílé vidění), nejčastějším případem je neschopnost rozlišit červenou a zelenou barvu, méně častá je barvoslepost na žlutou a modrou.

Jestliže si chcete v reálu vyzkoušet, jak vidí člověk, trpící některou z poruch barvocitu, a používáte mobilní telefon s Androidem, nainstalujte si aplikaci Daltonizer. Aplikace využívá kameru telefonu a nabízí celou řadu funkcí:

  • simulaci protanopie (výpadek červené části spektra), deuteranopie (zelené) a tritanopie (modré)
  • celoobrazovkový mód, dělenou a replikovanou obrazovku: v reálu si tak můžete porovnat, jak ten samý obraz vidí zdravé oko, a jak oko s poruchou barvocitu,
  • blesk na přisvícení, "zmrazení" obrazu, či nastavení kvality zobrazení.

Pokud máte telefon s Androidem, tak neváhejte, Daltonizer si nainstalujte a vyzkoušejte si, jak vidí své okolí - či třeba vaši webovou stránku - člověk s některou z poruch barvocitu. Některá z forem barvosleposti se vyskytuje přibližně u 8,5% populace, takže zohlednění potřeb této skupiny lidí například při grafickém návrhu webu jistě není od věci.

Související odkazy

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Pro uživatele iPhone existuje např. aplikace Eye Calculus Lite.

Radek Pavlíček řekl(a)...

Honzo, díky za doplnění. iPhone nemám, proto jsem se zaměřil na "domácí" platformu.

Neti řekl(a)...

Nebo pro simulaci dalších vad např. http://itunes.apple.com/cs/app/visionsim-by-braille-institute/id525114829?mt=8