Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 9. listopadu 2011

Android 4.0 a přístupnost

Matěj Plch, který se systematicky věnuje přístupnosti Androidu, zmapoval, jaké novinky přináší verze 4. Pojďme se stručně podívat, na co mohou uživatelé z oblasti přístupnosti těšit. Více informací najdete v Matějově článku Android 4.0 Ice Cream sandwich: Přístupnost bez kompromisů.
  • Android už je zase o něco přístupnnější out-of-the-box. V průvodci nastavením je možné jednoduchým gestem aktivovat všechny funkce týkající se usnadnění a zároveň otevřít jednoduchý tréninkový mód. Aktivace asistivních technologií se provede obkroužením displeje po směru hodinových ručičekz levého horního rohu obrazovky.
  • Procházení obsahu displeje pohybem prstů. Při prvním dotyku dostane uživatel hlasovou informaci o místě, na kterém se právě nachází. Teprve při druhým dotykem na stejném místě se položka aktivuje. Tato funkce velmi pomůže uživatelům nových zařízení, která mají virtuální tlačítka.
  • Výchozí webový prohlížeč je již zpřístupněn screenreaderem - a to včetně navigačních částí.
  • Pro vylepšení čitelnosti displeje je nyní možné zvětšit velikost výchozího fontu ve všech oblastech systému.
  • Poslední velkou novinkou je značně vylepšené API, které vývojářům aplikací nabízí prostředí pro zapracování důležitých prvků souvisejících s přístupností. Důraz je kladen zejména na zařízení, která nedisponují žádnými hardwarovými navigačními tlačítky.

Související odkazy

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

já jen dodám, že máme doma Google Nexus S, což je telefon, který aktualizaci na ics dostane, takže na něm přístupnost pro změnu zkusím otestovat já. Matějův htc chacha bohužel ics nedostane.