Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 16. června 2009

WAI-ARIA v praxi

Je potěšující, že podpora přístupnosti RIA se dostává z roviny teoretické stále více do roviny praktické. Podpora už je nejen na straně prohlížečů a asistivních techologií, ale začíná přibývat i webů, které některé prvky z WAI-ARIA začínají implementovat. O tom, že se dají tyto prvky použít i mimo oblast RIA, svědčí následující dva příklady.

WordPress 2.8

Poslední verze oblíbeného blogovacího nástroje WordPress přináší ve výchozím tématu podporu landmarků, konkrétně rolí search, navigation, main, contentinfo, complementary, banner. Tedy každý, kdo používá Wordpress 2.8 a toto výchozí téma, má lépe zpřístupněný svůj blog, aniž o tom třeba ví ;-) V praxi je toto řešení k vidění například na blogu Marca Zehe.

ukázka landmarků na blogu Marca Zehe

Yahoo! News

Landmark Roles od minulého týdne používá také server Yahoo! News. Jeho čtenáři se tak mohou snáze zorientovat ve velkém množství informací a rychle najít tu, kterou hledají. Yahoo! News má definovány stejné Landmark Roles jako nový WordPress, což má pro uživatele i tu výhodu, že na obou webech ke stejným částem stránky přistupuje stejným způsobem a nemusí pátrat, zda část s vyhledáváním je na jednom webu uvozena nadpisem Hledání a na druhém Vyhledávání.

WAI-ARIA na Zdrojáku

Pokud vás tato tématika zajímá a hledáte více informací v češtině, pak zavítejte na Zdroják, pro který píšu na toto téma několik článků. Ten další, který mám rozpracován, se bude týkat podpory dynamických změn obsahu a tzv. živých oblastí.

U nás si sice na aktivní používání těchto novinek uživateli ještě chvíli počkáme (na lokalizaci JAWS 10 se teprve pracuje), ale myslím, že není na škodu o těchto věcech vědět a při úpravách stávajích či tvorbě nových webů už s nimi počítat a případně je implementovat.

Žádné komentáře: