Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 21. ledna 2013

Podělte se o své dobré i špatné zkušenosti s přístupností

Na sobotní UXCamp si připravuji workshop s názvem Jak může přístupnost zlepšit uživatelský prožitek. Rád bych jej pojal interaktivně a našel co nejvíce pravidel/požadavků na přístupnost, ze kterých profitují nejen návštěvníci se zdravotním postižením, ale které mají přínos pro mnohem širší skupinu návštěvníků.

Možná si říkáte, že se jedná o téma staré a už v něm není moc co vymyslet a o čem mluvit. Pravdou je, že argument o přínosu přístupnosti i pro běžné uživatele se používá poměrně často. Na druhou stranu ale dotyčný zpravidla zůstane u obecné proklamace a na konkrétní příklady (či dokonce studie) už pak bohužel nedojde.

Začal jsem s tímto tématem na loňském WebExpo (Přístupnost není charita), a rád bych jej dále rozvíjel. Na UXCamp jsem si proto připravil k diskusi několik dalších příkladů, kdy přístupnost pomáhá nejen uživatelům se zdravotním postižením.

Rád bych ale jejich počet rozšířil, a proto bych Vás chtěl požádat o spolupráci. Napište mi, prosím, o vašich kladných zkušenostech, kdy implementace některého požadavku na přístupnost zlepšila používání webu, který jste vytvořili, provozujete či používáte, i pro další uživatele.

Přivítám ale i příklady záporné - napište mi, v čem si myslíte, že vás přístupnost při tvorbě webu svazuje a omezuje a proč nejste ochotni některé z pravidel přístupnosti na svém webu dodržovat.

Své zkušenosti a postřehy mi, prosím, napište do komentářů, nebo pošlete e-mailem. Děkuji za spolupráci.

Věřím, že se mi příkladů sejde hodně a že na nich postavíme zajímavou diskusi.

úterý 15. ledna 2013

Web s výsledky voleb je přístupný i pro nevidomé

V souvislosti s právě probíhajícími volbami určitě není od věci připomenout, že s jejich výsledky, prezentovanými na volebním serveru ČSÚ www.volby.cz, se mohou bez problémů seznámit i nevidomí uživatelé.

Možná si říkáte, co je na tom tak zvláštního - web jako web. Tabulková data jsou ale pro nevidomé uživatele obzvlášť problematická. Nevidomí uživatelé pracují s webem lineárně, což interpretaci křížově závislých dat, která obvykle v tabulce nacházíme, poměrně ztěžuje. Lineární způsob práce vyplývá ze zdravotního postižení a použité asistivní technologie (speciální software či hardware, který pomáhá uživatelům s handicapem při práci s webem a počítačem).

Jak z toho ven?

To, jak moc bude pro nevidomého uživatele tabulka přístupná a použitelná, závisí na dvou věcech:

  • použité asistivní technologii,
  • způsobu, jakým je tabulka vytvořena.

(A pak i na tom, jak dobře umí svou asistivní technologii ovládat, jaké má zkušenosti s prací s webem, atp. - ale do toho zabředávat nebudeme.)

Zatímco použitou asistivní technologii nejsme schopni jako autoři stránky ovlivnit, způsob, jakým je tabulka vytvořena, ano. Samozřejmě platí, že čím kvalitnější screen reader uživatel použije, tím lépe se mu bude s tabulkami pracovat. Velmi propracovanou a robustní podporu práce s tabulkami má například screen reader JAWS.

Pokud chceme vytvořit přístupnou tabulku, tak musíme myslet především na to,

  • abychom do každé buňky daly pouze informace, které spolu logicky souvisí,
  • aby tabulka dávala smysl při čtení zleva doprava.
  • aby řádky a sloupce měly korektně definovaná záhlaví pomocí elementu th
  • aby u buněk, která mají vícenásobná záhlaví, byla tato záhlaví korektně svázána s buňkou pomocí id a headers.

Toto všechno (a řadu dalších zpřístupnění) na webu volby.cz najdeme.

Když v sobotu Bob Marvan tweetnul, že nepřehlednější souhrn výsledků voleb má ČT24, reagoval mu na to Pavel Ondra odkazem na tabulku Výsledek volby na webu volby.cz. Osobně mě to potěšilo, protože na zpřístupnění webu s výsledky voleb dlouhodobě spolupracujeme, takže jsem rád, že naše práce nepřichází vniveč a že na tento web chodí i uživatelé s těžkým postižením zraku. Proto jsem Pavla požádal o stručný komentář, jak se mu s tabulkami na volby.cz pracuje.

Tabulky jsou z mého pohledu jedna z nejzapeklitějších věcí, se kterou se člověk může při práci s dokumenty potkat. Pokud mám před sebou plynulý text, dokáži se v něm zorientovat takřka hned. S tabulkami je to o něco těžší, nejsou orientovány jen vertikálně zhora dolů, ale i horizontálně zprava doleva. Proto mi vždy chvíli trvá, než se v tabulce zorientuji a dokáži přesně vědět, co která informace znamená a k čemu se co vztahuje.
Tabulky na volby.cz patří k těm, se kterými jsem měl problémy minimální. Jsou navrženy srozumitelně a jednoduše. Mohl jsem si tak včera velice rychle zjistit, jak na tom jednotliví kandidáti jsou a kolik mají hlasů či kolik procent voličů je volilo. Nikde žádná zbytečná grafika a podobně. A když jsem se v tabulce potřeboval napoprvé zorientovat, pomohla mi funkce odečítače, pomocí které si můžu nastavit vyčítání popisků pro jednotlivé údaje, např. že ve třetím sloupci jsou strany, které kandidáty navrhly a podobně.

Videoukázka

Jak lze s tabulkami na webu volby.cz pracovat pomocí screen readeru, ukazuje na následujícím videu Roman Kabelka.

Prezentace zpřístupnění webu s výsledky voleb

Pokud vás zpřístupnění webu s výsledky voleb zaujalo, můžete si poslechnout audio záznam nebo prohlédnout slajdy z prezentace této tématiky na Semináři k 10 letům projektu Blind Friendly Web, kterou připravili Petr Gregor a Jaroslav Hošek z firmy Orsia.

pátek 11. ledna 2013

Začala registrace na konferenci INSPO 2013

V sobotu 16. března 2013 se v Kongresovém centru Praha uskuteční už 13. ročník konference INSPO. Jste srdečně zváni.

V sekci Přístupnost (nejen) webu bude program letos opravdu nabitý.

Martin Hassman a Pavel Ondra přijdou popovídat o tom, jak a v čem může pomáhat Foursquare nevidomým uživatelům. Pavel je velmi aktivním uživatelem Foursquare, takže se určitě můžeme těšit na spoustu jeho postřehů z praxe.

Martina Rybaříková z Ergonesu představí portál Tyflonet.cz - informační portál a rozcestník určený jak osobám se zrakovým postižením, tak široké veřejnosti, která se o tuto problematiku zajímá.

O tom, jak mohou neziskovky využít Google technologie na maximum, přijde popovídat Ivan Kutil.

Lenka Říhová představí i-SEN.cz - otevřenou komunitu rodičů, pedagogů, terapeutů, IT odborníků a dalších sympatizantů, sdílejících informace o využití iPad, iPod Touch a iPhone v rozvoji a komunikaci dětí se speciálními potřebami.

Honza Husák a Daniel Kuneš z BIG Launcher Teamu přijedou prakticky předvést BIG Launcher - aplikaci, která zpřístupňuje Android pro seniory či uživatele se zrakovým postižením. Bližší informace o ní najdete i zde na POSLEPU v článku BIG Launcher - přístupná výchozí obrazovka pro Android.

Já jsem si pro letošek připravil téma Tvorba přístupných dokumentů v neziskových organizacích. Rád bych během své prezentace ukázal, jak lze pomocí nástrojů, které mají neziskové organizace k dispozici, vytvářet přístupné a pro uživatele snadno čitelné a srozumitelné dokumenty. Prakticky si předvedeme i některé nástroje či funkce, kterými disponuje například screen reader JAWS a které umožňují efektivnější práci s dokumenty.

V dopoledním bloku si pak můžete mimo jiné poslechnout mého kolegu Svaťu Ondru ze Střediska Teiresiás, který představí další rozvoj systému Polygraf pro zpřístupnění prezentací a přednášek více cílovým skupinám.

Účast na konferenci je za symbolický poplatek 150 Kč (platí se u prezence), který zahrnuje i průběžné občerstvení a oběd a sborník na CD. Pokud Vás některé z témat zaujalo, neváhejte a zaregistrujte se. O konferenci bývá poslední roky velký zájem, tak ať na vás zbude místo.

Těším se na setkání.

Související odkazy

středa 9. ledna 2013

Otestujte si přístupnost svých PDF pomocí nástroje PDF Accessibility Checker

Pokud vytváříte PDF a chcete si rychle ověřit, zda splňuje technické požadavky na přístupnost, můžete k tomu použít několik nástrojů. Jedním z nich je i PAC - the PDF Accessibility Checker.

Jedná se o freewarový nástroj, vyvíjený a distribuovaný nadací Access for all, který slouží k testování přístupnosti PDF dokumentů a formulářů. Jeho zajímavou funkcí je možnost zobrazení náhledu strukturovaného dokumentu ve webovém prohlížeči. PDF Accessibility Checker v takovém případě ukáže, které tagy (nadpisy, odstavce, atp.) jsou v PDF použity a současně je zobrazí tak, jak by byly interpretovány asistivními technologiemi.

PDF Accessibility Checker nabízí možnost zobrazení zprávy s výsledky testování, obsahující odkazy na nalezené chyby. Po potvrzení odkazu je zobrazeno místo pravděpodobné příčiny chyby přímo ve zdrojovém dokumentu, takže uživatel ví, kde a co by měl opravit.

Co lze pomocí PDF Accessibility Checkeru otestovat?

  • Použití značek pro strukturování obsahu,
  • přítomnost titulku dokumentu,
  • definování jazyka, v němž je dokument napsán,
  • nastavení zabezpečení dokumentu tak, že umožnuje přístup k obsahu i asistivním technologiím,
  • zda je při pohybu tabulátorem zachováno logické pořadí,
  • konzistentní strukturu nadpisů,
  • přítomnost záložek,
  • použití přístupných fontů,
  • zda je obsah uspořádán v logickém pořadí,
  • přítomnost textových alternativ u obrázků,
  • zda jsou tagy a role definovány korektně,
  • dostatečný kontrast mezi barvou textu a pozadí,
  • zda je prázdné místo definováno jen vizuálně, nebo i v kódu.

Další informace o testovaných oblastech včetně jejich detailnějšího popisu včetně odkazů na WCAG 2.0 jsou k dispozici například v souboru PAC Quick Manual (PDF, 1.2 MB).

I přesto, že nástroj testuje pouze technické aspekty přístupnosti, je určitě dobré si s ním PDF, které chceme někomu poslat nebo dát na web, zkontrolovat.

Související odkazy

sobota 5. ledna 2013

Přístupnost odjinud - 5. díl

Další nepravidelná várka zajímavostí z oblasti přístupnosti.

Greater accessibility for Google Apps

Google se neustále snaží zlepšovat přistupnost svých produktů a stranou nezůstávají ani Google Apps. Pro administrátory Google Apps připravil detailní příručku Administrator Guide to Accessibility, obsahující informace o podporovaných prohlížečích, asistivních technologiích, doporučených nastaveních, úrovni podpory jednotlivých aplikací, atp.

Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology 1.0

Otestovat web na shodu s některou z metodik přístupnosti není vůbec jednoduché. Aby měli testeři testování usnadněno (a a nic nezapomněli), připravuje W3C i metodiku, jak přístupnost testovat. Pokud vás tato tématika zajímá, prostudujte si pracovní verzi dokumentu Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology 1.0.

Web accessibility is a mindset not a checklist

Web accessibility is a mindset, a principle that must be adopted by every person in an organisation. Já osobně s touto větou bez výhrad souhlasím, protože pokud člověk nevezme přístupnost za svou a nezačne ji brát jako nedílnou součást své práce, pak nic nezmůže ani legislativa či represe.

Sony Xperia Tipo: Sympatický Japonec s povedeným designem

Matěj Plch velmi podrobně otestoval mobilní telefon Sony Xperia Tipo a i přes některé nedostatky jej doporučuje všem, kteří hledají přístupný Android za velmi rozumnou cenu.

100 Killer Web Accessibility Resources: Blogs, Forums and Tutorials

100 odkazů na nejzajímavější zdroje o přístupnosti - blogy, fóra i tutoriály.

Blind Man Shows How Blind People Use Instagram

Na závěr opět jedno video - tentokrát ukázka toho, jak může nevidomý člověk používat Instagram. Prezentuje Tommy Edison, další fotky, které nafotil, jsou na blindfilmcritic.

Za tip děkuji Jeanne Trojan.

čtvrtek 3. ledna 2013

BIG Launcher - přístupná výchozí obrazovka pro Android

Převaha chytrých telefonů s dotykovým ovládáním na trhu a čím dál tím horší možnost sehnat jiný typ telefonu přináší spoustu výzev (a někdy i problémů) i pro uživatele se specifickými potřebami. Pro některé z nich může být problematické dotykové ovládání jako takové, jiným může vadit spousta funkcí, které telefon nabízí, ale oni vůbec nepotřebují. Chtějí jen volat či psát SMSky.

Možností, jak situaci řešit, je několik. Jednou z nich může být i BIG Launcher.

Na koho BIG Launcher cílí?

BIG Launcher je rychlá a jednoduchá výchozí obrazovka pro Android, kterou využijí například senioři, uživatelé se špatným zrakem či kdokoliv, kdo potřebuje rychlé a přehledné rozhraní s několika ikonami.

BIG Launcher nahrazuje běžné uživatelské prostředí libovolného telefonu s Androidem 2.1 a vyšším. Já testoval na Galaxy Nexusu s Androidem 4.2.1, takže jsem jej mohl vyzkoušet i s novou jednoduchou Androidí lupou, o které jsem psal nedávno. Je sympatické, že autoři myslí i na podporu asistivních technologií, takže uživatel může v případě potřeby kombinovat uzpůsobené prostředí BIG Launcheru s ovládáním pomocí odečítače obrazovky Talk Back či již zmiňované lupy.

Co BIG Launcher nabízí?

  • Jednoduché prostředí s velkými texty a barevnými ikonami.
  • Editor SMS s velkým písmem a uzpůsobeným prostředím.
  • Rychlé spouštění jakékoliv aplikace.
  • Velké ukazatele baterie a signálu, přímé volání oblíbených kontaktů a tlačítko SOS.
  • Výběr ze tří různých barevných témata a tří velikostí písma.
  • Přizpůsobitelnost - pokročilí uživatelé si mohou vytvořit nekonečné množství obrazovek se zástupci aplikací nebo kontaktů.

Důležité upozornění - BIG Launcher není softwarová lupa, takže například aplikace se spouští ve svém standardním rozhraní, nezvětšuje klávesnici, atp.

Videoukázka - jak BIG Launcher funguje

Jak BIG Launcher vidí jeho uživatelé?

O vyjádření jsem požádal Tomáše Valůška, který BIG Launcher používá primárně k práci s SMS.

Big Launcher je primárně tvořen pro potřeby seniorů, kterým nevyhovuje výchozí interface Androida, ať už proto, že má moc malé písmo, nebo proto, že je příliš složitý. Největším problémem BigLaucheru pro mě je, že nepodporuje systémové widgety - bez kalendáře nedám ani ránu, mám v něm třeba rozvrh hodin, podle kterého učím. Killer featurou Big Launcheru, kvůli které ho mám nainstalovaný, je editor SMS, který má stejně velké písmo pro psaní i čtení jako zbytek rozhraní. Dobrá je taky možnost nechat si zobrazit zvětšené indikátory stavu baterie a síly signálu. Některé komponenty jsou ale nedotažené (SOS číslo a zpráva se píšou ve standardních Android dialozích), uvítal bych taky možnost horizontálního swipu pro posun mezi zprávami, to ale vývojáři odmítli s poukazem na co nejmenší počet užívaných gest. Plusem je velká vstřícnost vývojářů k podnětům uživatelů a tak stále ještě máme možnost se coby zrakově postižení podílet na budoucím rozvoji tohoto velmi užitečného nástroje.

Reakce dalších uživatelů najdete na blogu biglauncher.posterous.com.

Úspěchy BIG Launcheru

V roce 2011 se BIG Launcher stal vítězem Vodafone Smart Accessibility Awards 2011, loni pak zabodoval na WebExpo Startup Show, kde získal cenu diváků a hlavní cenu poroty.

Autorům gratuluji a přeji jim hodně elánu a sil do dalšího vývoje.

Novinky a další vývoj

Pokud vás zajímá další vývoj a novinky v BIG Launcheru, začněte sledovat Twitter účet BIGLaunch nebo se staňťe fanoušky stránky BIGLauncher na Facebooku. Nebo obojí.

Související odkazy