Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 3. ledna 2013

BIG Launcher - přístupná výchozí obrazovka pro Android

Převaha chytrých telefonů s dotykovým ovládáním na trhu a čím dál tím horší možnost sehnat jiný typ telefonu přináší spoustu výzev (a někdy i problémů) i pro uživatele se specifickými potřebami. Pro některé z nich může být problematické dotykové ovládání jako takové, jiným může vadit spousta funkcí, které telefon nabízí, ale oni vůbec nepotřebují. Chtějí jen volat či psát SMSky.

Možností, jak situaci řešit, je několik. Jednou z nich může být i BIG Launcher.

Na koho BIG Launcher cílí?

BIG Launcher je rychlá a jednoduchá výchozí obrazovka pro Android, kterou využijí například senioři, uživatelé se špatným zrakem či kdokoliv, kdo potřebuje rychlé a přehledné rozhraní s několika ikonami.

BIG Launcher nahrazuje běžné uživatelské prostředí libovolného telefonu s Androidem 2.1 a vyšším. Já testoval na Galaxy Nexusu s Androidem 4.2.1, takže jsem jej mohl vyzkoušet i s novou jednoduchou Androidí lupou, o které jsem psal nedávno. Je sympatické, že autoři myslí i na podporu asistivních technologií, takže uživatel může v případě potřeby kombinovat uzpůsobené prostředí BIG Launcheru s ovládáním pomocí odečítače obrazovky Talk Back či již zmiňované lupy.

Co BIG Launcher nabízí?

  • Jednoduché prostředí s velkými texty a barevnými ikonami.
  • Editor SMS s velkým písmem a uzpůsobeným prostředím.
  • Rychlé spouštění jakékoliv aplikace.
  • Velké ukazatele baterie a signálu, přímé volání oblíbených kontaktů a tlačítko SOS.
  • Výběr ze tří různých barevných témata a tří velikostí písma.
  • Přizpůsobitelnost - pokročilí uživatelé si mohou vytvořit nekonečné množství obrazovek se zástupci aplikací nebo kontaktů.

Důležité upozornění - BIG Launcher není softwarová lupa, takže například aplikace se spouští ve svém standardním rozhraní, nezvětšuje klávesnici, atp.

Videoukázka - jak BIG Launcher funguje

Jak BIG Launcher vidí jeho uživatelé?

O vyjádření jsem požádal Tomáše Valůška, který BIG Launcher používá primárně k práci s SMS.

Big Launcher je primárně tvořen pro potřeby seniorů, kterým nevyhovuje výchozí interface Androida, ať už proto, že má moc malé písmo, nebo proto, že je příliš složitý. Největším problémem BigLaucheru pro mě je, že nepodporuje systémové widgety - bez kalendáře nedám ani ránu, mám v něm třeba rozvrh hodin, podle kterého učím. Killer featurou Big Launcheru, kvůli které ho mám nainstalovaný, je editor SMS, který má stejně velké písmo pro psaní i čtení jako zbytek rozhraní. Dobrá je taky možnost nechat si zobrazit zvětšené indikátory stavu baterie a síly signálu. Některé komponenty jsou ale nedotažené (SOS číslo a zpráva se píšou ve standardních Android dialozích), uvítal bych taky možnost horizontálního swipu pro posun mezi zprávami, to ale vývojáři odmítli s poukazem na co nejmenší počet užívaných gest. Plusem je velká vstřícnost vývojářů k podnětům uživatelů a tak stále ještě máme možnost se coby zrakově postižení podílet na budoucím rozvoji tohoto velmi užitečného nástroje.

Reakce dalších uživatelů najdete na blogu biglauncher.posterous.com.

Úspěchy BIG Launcheru

V roce 2011 se BIG Launcher stal vítězem Vodafone Smart Accessibility Awards 2011, loni pak zabodoval na WebExpo Startup Show, kde získal cenu diváků a hlavní cenu poroty.

Autorům gratuluji a přeji jim hodně elánu a sil do dalšího vývoje.

Novinky a další vývoj

Pokud vás zajímá další vývoj a novinky v BIG Launcheru, začněte sledovat Twitter účet BIGLaunch nebo se staňťe fanoušky stránky BIGLauncher na Facebooku. Nebo obojí.

Související odkazy

Žádné komentáře: