Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 21. ledna 2013

Podělte se o své dobré i špatné zkušenosti s přístupností

Na sobotní UXCamp si připravuji workshop s názvem Jak může přístupnost zlepšit uživatelský prožitek. Rád bych jej pojal interaktivně a našel co nejvíce pravidel/požadavků na přístupnost, ze kterých profitují nejen návštěvníci se zdravotním postižením, ale které mají přínos pro mnohem širší skupinu návštěvníků.

Možná si říkáte, že se jedná o téma staré a už v něm není moc co vymyslet a o čem mluvit. Pravdou je, že argument o přínosu přístupnosti i pro běžné uživatele se používá poměrně často. Na druhou stranu ale dotyčný zpravidla zůstane u obecné proklamace a na konkrétní příklady (či dokonce studie) už pak bohužel nedojde.

Začal jsem s tímto tématem na loňském WebExpo (Přístupnost není charita), a rád bych jej dále rozvíjel. Na UXCamp jsem si proto připravil k diskusi několik dalších příkladů, kdy přístupnost pomáhá nejen uživatelům se zdravotním postižením.

Rád bych ale jejich počet rozšířil, a proto bych Vás chtěl požádat o spolupráci. Napište mi, prosím, o vašich kladných zkušenostech, kdy implementace některého požadavku na přístupnost zlepšila používání webu, který jste vytvořili, provozujete či používáte, i pro další uživatele.

Přivítám ale i příklady záporné - napište mi, v čem si myslíte, že vás přístupnost při tvorbě webu svazuje a omezuje a proč nejste ochotni některé z pravidel přístupnosti na svém webu dodržovat.

Své zkušenosti a postřehy mi, prosím, napište do komentářů, nebo pošlete e-mailem. Děkuji za spolupráci.

Věřím, že se mi příkladů sejde hodně a že na nich postavíme zajímavou diskusi.

1 komentář:

Drukarnia 24h řekl(a)...

Twój blog jest super ;)