Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 1. listopadu 2012

WebAIM vydal betaverzi nástroje WAVE5 pro testování přístupnosti

Po otestování Accessibility Checkeru v MS Wordu 2010 jsem tento týden vyzkoušel i další testovací nástroj - betaverzi WAVE5 od WebAIMu. K dispozici je zatím i původní verze na adrese wave.webaim.org, takže si je v případě zájmu můžete i porovnat.

Novinky ve verzi 5

  • Postranní panel, umožňující interakci s výsledky, které Vám WAVE5 poskytne.
  • Vylepšen je i systém hledání potencionálních problémů v přístupnosti tak, aby WAVE5 poskytoval co možná nejlepší zpětnou vazbu a výsledky co nejlépe odpovídaly potřebám koncového uživatele.
  • Spousta nových ikonek, informujících například o odkazech, kterým chybí zvýraznění focusu, chybějící definici primárního jazyka dokumentu, HTML5 a ARIA značkách, atp.
  • Nástroj pro testování kontrastu založený na WCAG 2.0 AA. Zde jsem využil aktuálního beta testování a zeptal se, zda je v plánu umožnit i výběr barev pro porovnání přímo z webové stránky - tak, jako to má třeba Colour Contrast Analyser. Ještě dnes jsem dostal pozitivní odpověď - doplnění této funkcionality je na to-do listu.
  • Možnost filtrovat výsledky podle WCAG AA, WCAG A a Section 508.
  • Možnost zobrazit si kód stránky přímo během testování. Pokud Vás zajímá, jak je konkrétní věc, na kterou WAVE5 upozorňuje nakódována, stačí kliknout na ikonku, která na potencionální problém upozorňuje a ve spodní části se okamžitě zobrazí konkrétní část kódu.
  • Vylepšená dokumentace, díky níž se během používání WAVE5 dozvíte spoustu věcí o přístupnosti webu.

Mně osobně WAVE5 přijde jako velký krok kupředu a pokud WebAIM zapracuje i další věci (například onu zmiňovanou možnost testovat kontrast barev), asi pomalu nebudu mít potřebu používat k testování nic jiného ;-)

Tak si jej také vyzkoušejte.

WAVE5 - web accessibility evaluation tool

Související odkazy

Žádné komentáře: