Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 5. března 2009

Zapojte se do připomínkování specifikace WAI-ARIA

Nástup a rozvoj RIA (Rich Internet Applications) s sebou přinesl mimo jiné i nové problémy a výzvy v oblasti přístupnosti. Je potěšující, že na tuto situaci reaguje i konsorcium W3C a od února 2008 připravuje specifikaci WAI-ARIA (Accessible Rich Internet Applications). Specifikace je zaměřena na zpřístupnění dynamicky měněného obsahu a ovládání webu pomocí AJAXu, JavaScriptu a podobných technologií, s nimiž si stávající asistivní technologie neumí poradit. Pozitivní je, že příprava specifikace probíhá velmi rychle (v porovnání třeba s dlouhým vývojem WCAG 2.0), 24. února byla zveřejněna poslední výzva k jejímu připomínkování. Komentáře k návrhu specifikace je možné posílat do 24. března 2009.

Podpora ze strany odečítačů obrazovky atributů WAI-ARIA není prozatím nijak široká, ale vzhledem k slibné perspektivě standardu a začlenění do HTML 5 je dost pravděpodobná jeho postupná implementace do všech běžných odečítačů obrazovky. V současné době je k dispozici rozšíření FireVox pro Mozilla FireFox, předčítající informace z oblastí vyznačených atributem aria-live. Podobně nabízí podporu ARIA Live oblastí JAWS ve verzi 10, ten ale u nás bude k dispozici - vzhledem k pozdějšímu vydávání lokalizovaných verzí - až za několik měsíců.

Pak už jen stačí, aby specifikaci začali používat i tvůrci webů a další část webu se otevře i handicapovaným návštěvníkům ;-)

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jsem do toho trošku koukal a problém je, že WAI-ARIA atributy jsou zatím nevalidní. Na druhou stranu to asi nevadí, když to naopak pomáhá a neškodí, snad to W3C časem vyřeší.

Jeliko dnešní (a budoucí) webové prezentace už částečně ajax používají, tak bude zajímavé pozorovat postupnou implementaci ze stran výrobců stránek a jejich redakčních systémů, vsadím totiž svou pravou botu, že přístupnost Backendu moc firem neřeší.

Martin Hassman řekl(a)...

Validita se řešila. Atributy budou validní v HTML5 (specifikace HTML4, XHTML1 nikdo zpětně kvůli nějaké ARIA upravovat nebude).

Jinak ARIA se už dnes dá najít např. v řadě aplikací Googlu a některé javascriptové frameworky ji už rovněž začínají podporovat.

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat, jak moc teoreticky může pomoci WAI-ARIA handicapovaným uživatelům? Takhle na papíře to vypadá dobře, ale neumím si příliš představit, jak je to v praxi.

Každopádně díky za upoznornění na blížící se konec připomínek..

Ještě k té validitě, officiální validátor W3C to pokud vím zatím nezvaliduje, validator.nu nabízí nějakou podporu i pro WAI-ARIA (pochopitelně pokud píšete stránky v HTML5). Ale příliš jsem to netestoval.

Martin Hassman řekl(a)...

Zahon: to je námět na samostatný článek. Nejspíš pro Zdroják 8-)

Radek Pavlíček řekl(a)...

Tak, tak ;-)

ARIA může pomoci nejen teoreticky, ale hlavně prakticky - stávající screenreadery jsou sice v některých situacích schopny změny identifikovat, ovšem neexistuje obecný postup, jak uživatele o těchto změnách informovat. A právě WAI-ARIA by do toho měla vložit určitý řád.

Anonymní řekl(a)...

@Radek Pavlíček Jasně, to je ze specifikace jesné. Spíše mě zajímalo, zda už jsou s tím nějaké zkušenosti z reálného světa. (experimentální podpora WAI-ARIA mám dojem už v některých screenreaderech existuje). Takže např. zda si to nevidomí uživatelé chválí, nebo je některé části matou apod. S tím slovem "teoreticky" jsem se zase špatně vyjádřil a byl málo "úderný" (Martin ví.. 8-))

Jinak článek pro Zdroják o tom, proč používat WAI-ARIA a jak to pomůže nevidomým uživatelům by byl super!

Radek Pavlíček řekl(a)...

&zahon Na článku pro Zdroják už pracuju ;-), zkušeností z reálného světa zatím moc není, protože lokalizované verze screenreaderů, které ji podporují, u nás budou k dispozici nejdříve až za několik měsíců :-( Což má ale zase tu výhodu, že je více času na přípravu. ;-)