Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 24. února 2009

HeadingsMap - testování struktury nadpisů na stránce

Ukázka struktury nadpisů na serveru Zdroják.HeadingsMap je nástroj pro testování strukturování stránky pomocí nadpisů. Jedná se o doplněk do FireFoxu, který zobrazí strukturu nadpisů včetně jejich úrovně a případných chyb ve struktuře.

Jeho použití je velmi jednoduché. Po standardní instalaci se objeví v levém dolním rohu prohlížeče ikonka, která slouží k aktivaci doplňku. V případě, že stránka obsahuje nějaké nadpisy, jsou tyto nadpisy přehledně zobrazeny ve stromové struktuře v levé části prohlížeče. Položky jsou aktivní, tzn. po kliknutí je obsah stránky odrolován tak, aby nadpis byl vidět a současně je zvýrazněn. HeadingsMap tedy může sloužit nejen k testování, ale i k běžnému použití jako osnova stránky.

Ukázka upozornění na možné chyby ve struktuře nadpisů.HeadingsMap umí upozornit na potencionální nedostatky ve struktuře nadpisů (na stránce například určité úrovně nadpisů úplně chybí či po nadpisu první úrovně následují nadpisy třeba až třetí či čtvrté úrovně). Sympatické je, že doplněk umí pracovat i se skrytými nadpisy a s nadpisy v rámcích, takže uživateli žádný nadpis skutečně neunikne.

Zajímavá debata na téma používání nadpisů proběhla nedávno na 456 Berea Street pod článkem Headings, heading hierarchy, and document outlines.

Děkuji Oldovi Vetešníkovi za upozornění na tento zajímavý nástroj.

Žádné komentáře: