Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 25. listopadu 2009

Jaká byla konference Online marketing pro neziskovky

Noční vstávání rozhodně není moje hobby, u konference Online marketing pro neziskovky jsem ale rád udělal výjimku. Konference začínala už v 9 hodin, což pro nás mimopražské bylo vzhledem k dopravě docela brzy, ale vše jsem nakonec stihl a v 8.58 vstupoval do budovy Vodafone, kde se konference konala. Místo konání zvolil Adam Javůrek, který konferenci pořádal, velmi příhodně. Aby se nám dobře pamatoval název zastávky, byl její název - Vozovna Strašnice - rozšířenou verzí názvu Adamova webu Vozovna.cz ;-)

Adamovi, Nadaci Vodafone, přednášejícím a všem, co se na organizaci podíleli, děkuji za velmi vydařenou konferenci a spoustu podnětů k další práci.

Komunity, sociální sítě a neziskovky

Po krátkém přivítání od paní Čížkové z Vodafone začal první blok přednášek. Adam seznámil s novým trendem dárcovství - jen tak pro zábavu. Pokud už všechno máte a nevíte, co si přát třeba k narozeninám, věnujte své "dárky" někomu jinému - třeba tak, jak to udělal Adam pro Asistenci.

Další dva příspěvky pak byly věnovány případovým studiím - Jan Šedo představil Signály.cz a Marie Havlínová nás seznámila s tím, jak Člověk v tísni bojuje za osvobození Su Ťij na Facebooku.

Jak lidi zlákat a udržet

Druhý blok byl hodně zaměřen na praxi. Vladislav Bureš popovídal o tom, jak správně vést e-mailing a proč použít specializovaný nástroj místo Outlooku či GMailu. Velmi pěkně podaná přednáška, ocenil jsem hlavně tip na nástroj, který pro určitý počet odběratelů umožňuje e-mailing zdarma. Petra Větrovská zaměřila svůj příspěvek na PPC reklamu. Situaci měla hodně ztíženou tím, že řada posluchačů vůbec nevěděla, co to PPC je. Pro mě to byla velmi inspirativní přednáška hlavně kvůli informacím o možném využití PPC pro neziskovky. Petra se věnovala kampaním Otevřené společnosti, o.p.s. Ta byla jednou z deseti neziskovek, která letos získala Google Grant. Petra ukázala, s čím se při přípravě kampaní potýkali a co by se dalo zlepšit či udělat jinak. My jsme v Google Grants letos neuspěli, tak až to - třeba příště - vyjde, budu už vědět, čeho se vyvarovat a jak kampaň správně vést ;-)

Lukáš Marvan se věnoval významu použitelnosti a přístupnosti při tvorbě webu. Nejen marketingem živ je web a když už návštěvníky na web dostaneme, je také třeba se postarat o to, aby se mohli s jeho obsahem bez problémů seznámit a web pohodlně a intuitivně používat. Opět velmi pěkná přednáška.

V této chvíli jsem získal pohodlnou židli a přístupové údaje k Wi-Fi, takže má spokojenost s konferencí ještě výrazně vzrostla ;-)

Netradiční přístup k marketingu

Třetí blok přinesl dvě přednášky a panelovou diskusi. Eva Güntherová popovídala o guerrillových taktikách a propojení off-line a on-line kampaní. Velmi nás zaujal lehce erotický kalendář, nafocený knihovníky a knihovnicemi. Pro mě osobně je guerrilla až moc divoká, takže mi byl bližší přístup Romana Šantory, který se zaměřil na důležitost zajímavého obsahu k přilákání nových zákazníků či dárců.

V panelové diskusi na téma "Mají ty Facebooky smysl?" pak Tomáš Jindříšek, Roman Šantora a Eva Günterová debatovali na téma efektivity a smysluplnosti využití nových marketingových nástrojů. Zajímavé názory pro mě byly hlavně ty Tomášovy - řada webů neziskovek vypadá, jako by je psal úředník. Výzva pro příští rok, kdy máme v plánu náš web kompletně překopat ;-)

Výhledy do budoucnosti

Poslední blok se skládal ze dvou přednášek a vyhlášení soutěže. O nástrojích mobilního marketingu hovořila Eva Štípková z Vodafone a Jaromír Fulnek pak ukázal možné využití mashupů pro neziskovky. Přednáška pěkná, ale zaměřil se hlavně na mapy, kde mě nějaké smysluplné využití moc nenapadá. K různým mapám bezbariérových objektů, tras, atp. je třeba mít dostatek relevatních dat, a ta zatím pohromadě moc nejsou.

Velmi příjemným a nečekaným zakončením konference pak pro mě bylo převzetí ceny za nejlepší blog neziskové organizace za rok 2009. Překvapení bylo o to větší, že Adam výherce do poslední chvíle tajil.

Děkuji porotě, kolegům, kteří mi s přípravou některých příspěvků pomáhají či je sami píší, i Dobrému webu, jehož školení jsem vyhrál jako cenu k diplomu.

A pokud se bude příští rok obdobná konference konat, opět se rád zúčastním.

3 komentáře:

Medvěd řekl(a)...

> ocenil jsem hlavně tip na nástroj, který pro určitý
> počet odběratelů umožňuje e-mailing zdarma.

Prozradíš? :-)

Radek Pavlíček řekl(a)...

Jasně ;-) MailChimp.

Kuba | Internetový markeitng řekl(a)...

Je super, že se takové konference dělají. Sám si pamatuji, jak jsme bojovali s marketingem v neziskovce, kde jsem několik let dělal hospodáře. Jedna věc byla jak marketing uchopit a druhý problém byl, kdo jej má dělat. Byli jsme totiž všichni dobrovolníci bez honoráře.