Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 2. listopadu 2009

Nový ZoomText přináší podporu Win7, IE8 a čtení chráněných PDF

Nová verze softwarové lupy ZoomText 9.18.5 určitě udělá svým uživatelům hodně radosti. Přestože se jedná o menší upgrade, přináší tři zásadní novinky - podporu Windows 7, oficiální podporu prohlížeče Internet Explorer 8 a čtení chráněných PDF.

Z hlediska přístupnosti nás nejvíce zajímají poslední dvě novinky, takže se budu věnovat hlavně jim.

Podpora Internet Exploreru 8

S Internet Explorerem 8 v zásadě fungovaly už i předcházející verze ZoomTextu 9.18, ale ve verzi 9.18.5 byly opraveny všechny chyby, které byly v nižších verzích 9.18. Verze 9.18.5 tedy byla prohlášena za tu, která Internet Explorer 8 oficiálně podporuje a uživatelé ZoomTextu tak už mohou nejnovější verzi prohlížeče z dílny Microsoftu bez problémů používat.

Čtení chráněných PDF

PDF je obecně považován za přístupný formát dokumentu. Mnohdy ale stačí maličkost a rázem může mít problémy s čitelností jeho obsahu celá řada uživatelů. Překážek lze vytvořit celou řadu - od chybějící sémantiky až po uzamčení dokumentu. Zatímco v případě chybějící sémantiky se musí o nápravu postarat autor dokumentu, s chráněným dokumentem může dnes uživateli pomoci i jeho asistivní technologie, v našem případě nejnovější verze ZoomTextu.

Čtení chráněných PDF jsem vyzkoušel a opravdu to funguje, nicméně jsem narazil na několik problémů, které mohou práci zkomplikovat.

  • Příprava chráněného PDF dokumentu ke čtení je delší než u dokumentu nechráněného,
  • odezva programu při práci s chráněným PDF je pomalejší,
  • s některými typy složitějších dokumentů (manuály, dokumenty s více sloupci blízko sebe) si ZoomText rozumně neporadí, nerespektuje tok textu a čte je natvrdo po řádcích,
  • párkrát se mi stalo, že ZoomText mi část textu ignoroval a nepřečetl.

I přes výše uvedené problémy je ale čtení chráněných PDF dokumentů velký krok kupředu oproti předchozí verzi, která si s takovýmito PDF neporadila vůbec.

Související odkazy

2 komentáře:

Miloš řekl(a)...

Ahoj, Radku,
zajímalo by mě, co myslíš pojmem "chráněné PDF" - PDF může být zaheslované - tento problém jsem řešil zrovna včera s jednim kamarádem - pracovní PDF a jak se do něho dostat - Unlocker PDF nepomohl - nebo snad tímto pojmem myslíš nenastavenou úroveň přístupnosti (accessibility) nebo ještě něco jiného? Velmi by mě i zajímala diskuse na téma pdf - a co s nečeskými znaky. Pokoušeli jsme se v tom něco vyzkoumat, ale k zásadnějším výsledkům jsme nedošli - naštěstí už nakladatelé začali používat správný středoevropský font. Jak si ZoomText poradí s různými druhy použitých fontů? Asi - pokud je tam diakritika dokreslena, předpokládám, že neporadí - to by v ZX musel být OCR, což myslím byly kdysi takové úvahy a plány firmy iSquared. Mám teď momentálně i problém, že mi AR8 říká, že tato verze není kompatibilní se ZoomTextem 9.18.5.54 ... zřejmě to chce devítku AR nebo se ještě rozlišují AR Accessiblity a neaccessibility jako v minulosti? To myslím, že už ne. Díky za případné odpovědi - klidně můžeme přenést tuto diskusi do konference ZoomTextu. Miloš Šmíd

Radek Pavlíček řekl(a)...

Miloši, chráněným PDF myslím PDF, které je nějakým způsobem zabezpečeno proti další manipulaci. Takže s tím, na kterém jsem to testoval, nešlo dělat nic, jediná povolená položka u něj byla kopírování obsahu pro usnadnění přístupu - jinak bylo vše ostatní nepovoleno.