Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 19. listopadu 2009

Oblíbené weby uživatelů se zrakovým postižením - 5. část

Tento seriál už jsem sice uzavřel, ale jelikož náš tým nedávno posílil nevidomý kolega Martin, který patří mezi velmi zkušené uživatele webu a screenreaderů, bylo by určitě škoda nezeptat se i jeho, na jaké weby často chodí a proč.

Slovo má Martin.

NVDA

Internetovou stránku open-source odečítače NVDA, o který se velmi zajímám, pravidelně navštěvuji kvůli získávání nových informací a downloadu aktuální vývojové verze. Stránka je bez problémů přístupná, funguje zde navigace pomocí nadpisů, kterou často používám. Pokud si například chci stáhnout poslední build NVDA , stačí stisknout rychlou navigační klávesu v závislosti na používaném odečítači pro přechod na první seznam na stránce, který má sedm položek, a šipkami zvolit odkaz Download. Následně přejít pomocí rychlé navigační klávesy na čtvrtý nadpis druhé úrovně a pak šipkami vyhledat odkaz Snapshots. Nakonec stisknout rychlou navigační klávesu pro přesun k tabulce a zvolit požadovanou verzi. Na výběr mám ze dvou možností, buď installer - tj. instalační balík, nebo portable verzi. Další možností, jak se na nvda-project.org můžeme orientovat, je relativně nová funkce, tzv. oblasti stránky. Pomocí rychlé navigační klávesy pro přesun na oblast stránky se můžeme přesunout na požadovanou oblast na stránce. Více o landmarks – oblastech stránky si můžete přečíst například v článku Přístupnost RIA - strukturování dokumentu a přístupnost z klávesnice.

LinuxEXPRES

Tuto webovou stránku navštěvuji velmi často - přibližně třikrát do týdne. Jedná se o internetový magazín, který se zaměřuje na operační systém GNU/Linux a všechny jeho možné varianty. Jsou zde k dispozici různé články, recenze návody, seriály atd. Webová stránka je velice přehledná, obsahuje i navigaci v rámci webu či klávesové zkratky. Články začínají nadpisem třetí úrovně, pomocí navigace po nadpisech se tedy mohu na požadovaný článek přesunout a pokud mě zaujme, pokračovat v jeho čtení. Na tomto webu odebírám RSS kanál, takže jej navštěvuji jen v případě, pokud mi přijde informace o novém článku touto cestou. Odkazy v RSS směrují přímo na článek, který začíná nadpisem druhé úrovně, stačí mi tedy se pomocí rychlé navigační klávesy přesunout na nadpis druhé úrovně a hned si článek mohu pohodlně začít číst například pomocí plynulého čtení.

Muzikus

Tento server navštěvuji také docela často, zajímám se o totiž hudbu, zpěv a zvuk. Jsou zde ke čtení různé recenze hudebních nástrojů, mikrofonů, zvukové techniky atd. Stránka je docela přístupná, i když některé věci (například strukturování pomocí nadpisů) by se daly vylepšit. Já zde opět využívám RSS kanál, takže web navštívím opět jen tehdy, když mi přijde zpráva do RSS čtečky. Po odkliknutí odkazu opět stačí využít rychlé navigační klávesy pro nadpisy a vyhledat nadpis druhé úrovně. Pak už si mohu článek pomocí plynulého čtení přečíst.

Žádné komentáře: