Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 30. září 2013

Předčítání titulků může pomoci i nevidomým

Ačkoliv se to může zdát na první pohled divné, i u lidí s těžkým postižením zraku může nastat situace, kdy budou potřebovat přečíst titulky u videa. Příkladem může být třeba zhlédnutí videa v původním znění s tím, že si jej dotyčný pustí s titulky, protože má problém porozumět mluvené cizí řeči. Nebo situace, kdy titulky obsahují informace, které nejsou obsahem zvukové stopy (například jména a povolání lidí, kteří ve videu hovoří).

Ačkoliv YouTube už podporu titulků nějaký čas nabízí, bohužel neexistuje způsob, jak si tyto titulky nechat screen readerem (nebo jiným způsobem či nástrojem) nahlas přečíst. Na řadu tedy musí přijít nějaký desktopový přehrávač. Před časem se k tomuto účelu používal Titulník od Marka Susčíka, nyní se ideálním nástrojem na čtení titulků hlasem zdá být KMPlayer.

KMPlayer má totiž integrovanou TTS (Text-To-Speech) funkci předčítání titulků syntetickým hlasem. Stačí tedy mít v systému nainstalovánu libovolnou SAPI5 syntézu, zapnout v KMPlayeru funkci TTS: Přečíst titulky (buď přes menu, které se vyvolá klávesou pro kontextové menu, nebo v Předvolbách - klávesa F2), eventuálně nastavit její parametry a pak už nezbývá nic jiného, než si pustit film v původním znění s titulky a poslouchat jak audio stopu, tak titulky.

Tak třeba se to někdy někomu - a nemusí být zrovna nevidomý - může hodit.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

snazim se najit dobry media prehravac pro nevidome. Na videa ale take audioknihy ci soubory stazene z webu. Je KMPlayer nejlepsi volba pro to. (dobre klavesove zkratky atd...) Clanek/rady o obecnem media player pro videa a audioknihy bych velmi privital