Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

neděle 8. září 2013

Twitter zlepšuje přístupnost svého webového rozhraní z klávesnice

Během posledního roku byla vylepšena přístupnost webového rozhraní Twitteru. Jednou z věcí, u které došlo ke zlepšení, je interakce s časovou osou pomocí klávesnice. Ačkoliv je ovládání z klávesnice často považováno spíše za nadstavbovou či pokročilou funkci, opak je pravdou a pro uživatele, kteří nemohou používat myš, je možnost plnohodnotně ovládat aplikaci z klávesnice naprosto zásadní.

Twitter nabízí uživatelům makro-navigaci mezi jednotlivými tweety pomocí kláves j a k a mikro-navigaci v rámci tweetu pomocí Tab a Shift+Tab. Tabulátor lze samozřejmě použít standardně pro pohyb po všech odkazech na stránce, ale tento způsob by byl při práci s časovou osou poněkud zdlouhavý, takže zjednodušení pohybu mezi jednotlivými tweety je velmi přínosné.

Video: Navigation Explanation

Při ovládání z klávesnice je také důležité mít dostatečně zvýrazněnou položku, která je právě aktivní (má focus). I v této věci došlo ke zlepšení a vybraný tweet je orámován.

Pokud jste si ještě ovládání Twitteru z klávesnice nevyzkoušeli, tak směle do toho. Pokud používáte Windows a některý ze screen readerů (například JAWS), je ale třeba vypnout Virtuální kurzor, aby vám vše fungovalo tak, jak má.

Některé klávesové zkratky pro práci ve webovém rozhraní Twitteru

  • Enter Otevřít detaily
  • g f Přejít na uživatele...
  • j Další tweet
  • k Předchozí tweet
  • Mezerník/Shift mezerník Stránka dolů/nahoru
  • / Hledat (při českém rozložení klávesnice ´ [čárka pro dlouhé hlásky na alfanumerické klávesnici] -)
  • . Načíst nové tweety a posun na nejnovější z nich
  • ? Nápověda (při českém rozložení klávesnice Shift +´ [čárka pro dlouhé hlásky na alfanumerické klávesnici]). Obsah dialogu s nápovědou je pro odečítač obrazovky s virtuálním kurzorem nepřístupný, je možné jej přečíst JAWS kurzorem.

Video: Browsing Tweets Using Screen Reader

Tým, který má ve Twitteru přístupnost na starost, má také oficiální Twitter účet. Ten najdete na @a11yteam a kromě sledování aktuálních informací o novinkách v přístupnosti Twitteru je také možné jim touto cestou posílat náměty na další vylepšení přístupnosti.

Související odkazy

Děkuji Martinu Kleinovi za spolupráci při přípravě tohoho článku.

Žádné komentáře: