Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

sobota 21. září 2013

Co se mi líbilo na WebExpo 2013

Disclaimer na úvod. Můj pohled na WebExpo se liší od pohledu běžného návštěvníka, protože moje "mise" na WebExpo je trochu jiná. Už několik let tam díky vstřícnosti Vaška Stoupy s Romanem Kabelkou prezentujeme tématiku přístupnosti a snažíme se účastníkům pomáhat s tím, aby jejich weby a aplikace byly co nejpřístupnější. Takže na přednášky (kromě té své) se většinou nedostanu a čas trávím na stánku či v přilehlých prostorách diskusemi a poradenstvím.

Kromě toho mám jako organizátor mnoha podobných akcí (byť ne pro tolik účastníků) docela zvýšený "práh bolesti", protože si dost dobře dokáži představit, co vše obnáší zorganizovat takovou akci.

A co že se mi tedy líbilo?

Větší povědomí účastníků o přístupnosti

Zatímco v předchozích letech jsme dost často s účastníky probírali a radili jim v základních věcech kolem přístupnosti, letos byla situace jiná. Většina těch, kteří za námi na stánek přišli, už zpravidla povědomí o přístupnosti měli, jejich weby či aplikace měly základní požadavky na přístupnost vyřešeny a ladili jsme tak více či méně jen detaily. Řečeno slovy metodik - spíše než WCAG 2.0 byla na pořadu dne WAI-ARIA. Což nás samozřejmě těší a pokud by byl příští rok zájem o nějakou pokročilejší přednášku či workshop o přístupnosti, určitě ji můžeme nabídnout k zařazení do programu (k tomuto tématu se ještě vrátím dále).

Angličtina

"Přepnutí" na angličtinu považuji za dobrý nápad a určitě je to směr, kterým by se dle mého názoru mělo WebExpo do budoucna ubírat. Nejrůznějších akcí kolem webu v češtině je spousta, takže pro akci v angličtině je zde určitě místo.

A že všichni nemluví jako rodilí mluvčí? Angličtina by šla jistě v mnoha případech vylepšit (a sebe z toho nevyjímám), ale nemohu se zbavit pocitu, že jediný, kdo úroveň angličtiny nějak řešil, byli někteří čeští účastníci.

Za poslední rok jsem se zúčastnil několika mezinárodních akcí (na jedné jsme měli asi 130 účastníků z 19 různých zemí), ale to, že by někdo někdy hodnotil něčí úroveň angličtiny, jsem nezaznamenal. Naším cílem bylo domluvit se a to se nám vždy povedlo, ačkoliv jsme občas měli situaci ztíženou třeba tím, že nejméně jeden z účastníků konverzace byl nevidomý a nedalo se spolehnout na "domluvu rukama" či vizuální vjemy.

Na CSUNu jsem byl na přednášce dvou Japonců, kterých se po skončení jejich prezentace jeden rodilý mluvčí na něco zeptal. Ti mu nerozuměli a tak jej požádali o to, aby jim svou otázku zopakoval. A bylo to naprosto v pohodě. Nikoho to nijak nepohoršilo, dotyčný Američan svou otázku zopakoval pomaleji a s lepší výslovností a bylo to vyřešeno. Ale celkem si dokáži představit, co by se mohlo dít, pokud by podobná situace nastala na WebExpo.

No prostě - anglicky radši špatně, než vůbec.

Cco bych příště změnil

Docela hodně času jsem strávil přemýšlením o tom, jak svou letošní prezentaci pojmout, protože jsem neměl představu, jak moc znalí budou v oblasti přístupnosti návštěvníci, kteří na přednášku přijdou. Asi by nebylo od věci uvádět u přednášek i jejich pokročilost/náročnost, protože neumím připravit přednášku tak, aby zaujala někoho, kdo o přístupnosti v životě neslyšel, a současně někoho, kdo se jí již několik let zabývá. Takže rozdělení přednášek na úvod do problematiky/ ponoření se do tématu/ pokročilé věci by určitě nebylo od věci. Případně by se zájemcům o hlubší seznámení se s konkrétní tématikou dal nabídnout workshop. Před dvěma lety jsme takto měli workshop společně s BoBem Marvanem ze Seznamu a myslím, že se účastníkům líbil.

A to je asi pro tuto chvíli vše. Blížíme se k Brnu a mě už nic dalšího nenapadá.

Organizačnímu týmu přeji hodně zdaru a sil do dalšího ročníku a na WebExpo 2014 ahoj.

Žádné komentáře: