Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 6. února 2012

Praktická implementace WAI-ARIA v Nahlížení do katastru nemovitostí

Specifikace WAI-ARIA může výrazným způsobem zlepšit přístupnost webových stránek a aplikací pro uživatele s handicapem. Před časem jsem se tomuto tématu věnoval na Zdrojáku v seriálu Přístupnost dynamických webových aplikací. V té době se jednalo o věc nepříliš rozšířenou. Dnes už je situace jiná, podpora na straně prohlížečů i asistivních technologií je více než dobrá, takže implementaci prvků z WAI-ARIA nic nebrání.

Jedním z průkopníků v ČR je Český úřad zeměměřický a katastrální, který ve své aplikaci Nahlížení do katastru nemovitostí použil landmarky (oblasti stránky) právě z této specifikace k tomu, aby ještě více zlepšil přístupnost této aplikace.

Jen připomenu, že landmark/oblast stránky slouží k vyznačení určité části webové stránky a přiřazení konkrétní role této části stránky. WAI-ARIA definuje například role main (hlavní obsah stránky), navigation (část s menu/navigací) či search (vyhledávání). Velkou výhodou oproti stávajícímu způsobu, kdy jsou pro vyznačování jednotlivých částí stránek používány skryté nadpisy, je to, že pomocí oblasti stránky mohu vyznačit opravdu oblast (pracuji tedy ve 2D), zatímco nadpisem vyznačím pouze bod na stránce.

Praktická výhoda použití oblastí stránek tedy spočívá v tom, že uživatel je pak při procházení stránky lépe informován o tom, kde daná oblast začíná a končí. Pokud při procházení stránky odspodu nahoru narazí na nějakou oblast stránky, tak je na ni upozorněn. Při vyznačení pomocí nadpisu je určen pouze začátek oblasti, a ne její konec. Pokud nejsou nadpisy použity důsledně, může se pak stát, že uživatel bude například za součást menu považovat i něco, co už jeho součástí není.

V Nahlížení do katastru nemovitostí najdeme 6 oblastí stránek, které mohou uživatelům pomoci při orientaci na stránce a snadnému přesunu na jednotlivé oblasti.

Z důvodu zpětné kompatibility (pokud by na web přišel například někdo se screenreaderem, který ještě oblasti stránky nepodporuje), jsou na webu Nahlížení do katastru nemovitostí použity i (skryté) nadpisy pro vyznačení začátku jednotlivých částí stránky.

Finální řešení tedy může vypadat takto:

<div role="navigation">
<h4>Hlavní navigace</h4>
Obsah navigační sekce
</div>

Českému úřadu zaměměřickému a katastrálnímu gratuluji k tomuto kroku a těším se na další české weby, které se WAI-ARIA nebudou bát a začnou ji používat ;-) Věřím, že ČÚZK bude inspirací i pro další webdevelopery nejen ve státní správě a samosprávě.

Související odkazy

3 komentáře:

Babyhirsch řekl(a)...

Problém je ovšem v tom, že odečítače (na příklad nejrozšířenější JAWS) vyzdviženou vlastnost (označení začátku i konce) nevyužívají a vyznačují jen začátek. Takže tato užitečná funkcionalita přichází na zmar.

Radek Pavlíček řekl(a)...

Michale, díky za komentář. Z těch co znám, se takto nestandardně chová jen JAWS (bohužel). Konkurence - aspoň co vím - s oblastí stránky nakládá opravdu jako s oblastí.

Už jsme toto chování před časem řešili, zkusím to opět pourgovat.

Radek Pavlíček řekl(a)...

Ještě doplnění k předchozímu komentáři - JAWS od verze 13 už umí ohlašovat začátek a konec oblasti stránky.