Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 2. února 2012

Návrhy na vylepšení WCAG 2.0

Jared Smith z WebAim.org, který se spolupodílel na přípravě WCAG 2.0, sepsal své návrhy na vylepšení této metodiky. Vychází ze svých tříletých zkušeností z implementace a používání WCAG 2.0 při testech přístupnosti a školeních, které WebAim.org nabízí.

Jaredovy návrhy na změny mi přijdou rozumné - zpřísnit či lépe ošetřit posuzování přítomnosti CAPTCHA, lépe ošetřit alternativy k multimediím či požadavku na dostatečný kontrast dát nejvyšší prioritu.

Zajímavým tématem je ve WCAG 2.0 často používaná fráze "Can be programmatically determined", které je hodně podobná frázi z WCAG 1.0 "until user agents...". Problém je ve slovíčku "can". Většinu požadavků na to, že danou věc lze "programově určit", dnes přístupové prostředky na straně klienta/uživatele splňují. Ale bohužel ne všechny.

Například nejednoznačný text odkazu "klikněte zde" může být programově určen (a je to v souladu s WCAG 2.0) i z textu nadpisu. Což ale bohužel v současnosti žádná asistivní technologie neumí. Takže takového řešení je sice v souladu s WCAG 2.0, ale jeho praktický přínos je nulový.

Celý článek najdete zde ;-) Pardon - tady: WCAG Next. Určitě stojí za přečtení.

Žádné komentáře: