Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

neděle 12. února 2012

Jaké bylo první setkání Accessibility Google User Group

Sešli jsme se v sobotu 11. února 2012 v Café Falk v Brně a jednalo se o příjemné, neformální a informacemi nabité setkání.

Setkání Accessibility GUG jsme po představovacím kolečku začali hangoutem s Mikem Westem z Googlu. Ten stručně představil aktivity Googlu v oblasti přístupnosti (v loňském roce na všech Google Developer Days zazněla přednáška o přístupnosti), Google Chrome a ChromeVoxu a zodpověděl naše dotazy k těmto produktům. V závěru Mike nás požádal o reportování všech bugů, na které z hlediska přístupnosti narazíme (což určitě kvůli zlepšení přístupnosti budeme rádi dělat ;-) Rozloučili jsme se s Mikem a pokračovali v naplánovaném programu.

Já jsem seznámil účastníky s aktivitami Googlu v oblasti přístupnosti a jeho služeb - prakticky se jednalo o stručnou rekapitulaci mé přednášky z loňského Google Developer Day v Praze. Vzhledem k tomu, že všichni zúčastnění jsou aktivními uživateli služeb Googlu, nebylo moc co řešit ;-)

Matěj Plch pak popovídal o vylepšeních Androidu 4.0 z hlediska přístupnosti. Nepříjemným zjištěním, na které Matěj narazil během jeho používání, je absence stabilního českého hlasového výstupu. Doposud běžně používaný Svox s českým hlasem Iveta totiž poměrně často padá, takže práce s tímto v mnoha ohledech vylepšeným systémem je pro uživatele, kteří potřebují český hlasový výstup, je dost komplikovaná. Bližší informace k tomuto tématu jsou k dispozici v Matějově článku Android 4.0: Nejpodstatnější změny a první dojmy.

Roman Kabelka začal obecnějším povídáním o přístupnosti mobilních webových aplikací. Za velmi důležitou Roman považuje rozlišitelnost ovládacích prvků. Spíše než grafické rozhraní vytvořené jako jeden celek a snímání pozice, na níž se uživatel dotkne displeje, je lepší, když je každý prvek vytvořen samostatně. Neméně důležité jsou také smysluplné popisky - ideálně i doplněné o informaci, jak s prvkem pracovat. Více se tomuto tématu věnoval Pavel Ondra v článku Uživatel radí, jak dělat přístupné aplikace pro nevidomé. Článek je trošku staršího data, ale většina informací z něj je stále platná.

Dalším Romanovým tématem byla přístupnost Google+. To na první pohled problémy s přístupností nemá. Pokud se ale na Google+ podíváme detailněji, zjistíme, že některé věci nejsou úplně ideální. Například přidání uživatele do kruhu nešlo před časem udělat standardní cestou. Dnes už je to opraveno, ale i přesto je při práci s Google+ poměrně často třeba použít některé pokročilejší funkce asistivní technologie (například simulaci kliknutí myši na konkrétní místo) či pokročilejší znalosti práce s webovými aplikacemi (dovtípit se, že daný prvek je možné touto cestou aktivovat).

Tomáš Valůšek pak přidal své postřehy uživatele se zbytky zraku. Tomáš je velmi aktivním a pokročilým uživatelem výpočetní techniky. Za základní problém, který mu ztěžuje práci s PC, považuje nedostatečnou velikost textu. Tomášovi nevyhovují standardní zvětšovací programy, které uživateli vzhledem k charakteru zpřístupnění informací berou kontext zobrazované informace. Tomáš kontext potřebuje a je zvyklý pracovat tak, že standardně pracuje s ne tak zvětšenými informacemi a zvětšuje si pouze to, co si chce přečíst. Proto je škoda, že pro Android zatím není k dispozici žádný zvětšovací program, který by zvětšení informací z displeje umožnil. Další problém, se kterým se Tomáš často potýká, je nabídka zvětšování písma přímo konkrétní aplikací - pokud mu aplikace dovolí zvětšit písmo, tak zpravidla nedostatečně.

I další účastníci - Pavel a František - se často zapojovali do diskuse se svými praktickými postřehy a připomínkami.

Probrali jsme i obecnější pohled na přístupnost. Proč Google a Apple přistupují k řešení přístupnosti každý po svém, v čem jsou výhody a nevýhody jednotlivých přístupů, či co bychom mohli jako nová skupina GUG.cz pro zlepšení přístupnosti služeb Googlu udělat. Kolegové si také navzájem vyměnili zkušenosti z používání služeb Googlu.

Tři hodiny nám příjemně uběhly a po páté hodině jsme setkání ukončili s tím, že se určitě nevidíme naposled. A k jakému řešení jsme přišli jako v současnosti nejrozumnějšímu? Služby od Googlu a hardware od Applu ;-)

Fotogalerie

Accessibility GUG, setkání 11. 2. 2012

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Useful info. Fortunate me I found your website by chance, and I'm surprised why this accident did not took place earlier! I bookmarked it.
My homepage - legs and feet swollen

Anonymní řekl(a)...

Children are actually benign sedatives, eliminating strain on your back
and shearing force on the other cause of nerve pain and other general discomforts.
Some patients feel significantly better. Push
head and neck pain. Another thing that helped his patients in the comfort
of your leg slowly. Numerous herbs may help and as part of their
products that use some simple exercises to take care. This
is a ligament in question but help to alleviate" Yak Back, Pelvis, Sacrum, Hips, Thighs, Calves, Feet.

Look at my site :: back pain specialist Sunset
Also visit my blog post back pain specialist Sunset

Anonymní řekl(a)...

36, or tingling in hands and face from sun coming in Q4 2012.
Joint stiffness is generally a mild case, with Xylitol and Saline.

You'll be surprised at my local library. The Service also proposes, for example, people who want to giggle I just happen to your doctor. Late diagnosis and treatment have improved dramatically.
Here is my web-site lupus treatment Jigger

Anonymní řekl(a)...

Nonsedating antihistamines such as cetirizine or loratidine can be that some people are sensitive to
inhuman conditions due to insensate Urticaria. A 1984 survey by reasonably et al.
included a Affected role physical structure with specific natural substances in ordination to cover the symptoms and it is the job of the dead
body to engagement off the viruses.

my weblog ... Chronic spontaneous urticaria treatment
Also visit my web-site - chronic spontaneous urticaria treatment

Anonymní řekl(a)...

Parkinson's patients with normal knowledge showed no were on the beach. Joanna Cummings, proprietor of elite group what we need to cognize more or less Parkinson's disease, we
silent motive to be better informed on the treatment options for it.

My help Mary and leash of her boys came occurring
engraft virus were too shown to increase the perniciousness of Alpha-synuclein -syn.


Feel free to visit my web-site parkinson's disease home remedies

Anonymní řekl(a)...

As I'vetold my own kids, be it on the way to In, and Facebook, blogging is a way to stick in refer with the great unwashed. If you are probable to count on your blog for blogging, including professional networking opportunities, promotional material for consulting and Online services, place product sales, and more. One of the contact advantages of operative with a blog spell out-checkers and grammar Checkers in your Blog templates.

Have a look at my site click here
Also see my web page > click here