Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 2. května 2011

Foursquare by mohl pomáhat i nevidomým

Geolokační hru Foursquare jistě znáte. Pokud náhodou ne, přečtěte si například články Foursquare - Proč a jak používat geolokační hru Foursquare či Proč miluju Foursquare, kde se dozvíte vše podstatné.

Jak už víme z článku Využití moderních technologií při navigaci nevidomých, je samostatný pohyb jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou nevidomý člověk pro život potřebuje. S kolegou Jirkou Fenzem jsme proto přístupnost Foursquare nedávno vyzkoušeli poslepu, abychom zjistili, zda by nemohl nevidomým uživatelům pomoci.

Největší problém, na který jsme narazili, je nemožnost používat oficiálního klienta, protože je s odečítačem Mobile Speak, s nímž jej Jirka testoval, absolutně nepoužitelný. Jediný způsob, jakým mohou nevidomí uživatelé Fousquare používat, je otevřít si na svém mobilním telefonu stránku m.foursquare.com. Což s sebou pochopitelně přináší řadu nevýhod a omezení. Největší překážkou je nemožnost “porozhlédnout se kolem” a podívat se, jaké venues jsou okolo místa, kde se uživatel právě nachází. Čekování přes mobilní verzi totiž probíhá tak, že uživatel zadá název venue do editačního pole a služba pak vyhledá venues, které jsou nejblíž.

Do doby, než bude zpřístupněn oficiální klient (či vytvořena nějaká přístupná alternativa), je používání Foursquare pro nevidomé bohužel omezeno jen na jednoduché čekování. Což je pochopitelně škoda, protože Foursquare by mohl nevidomým uživatelům velmi pomoci při získání přehledu o místech v jejich okolí. Kdysi se k tomuto účelu používaly Zlaté stránky - uživatel si zadal do hledání název ulice, na které bydlí, pak si prošel výsledky hledání a zjistil, jaké obchody, restaurace, firmy, atp. mají na ní sídlo. Podle čísla popisného si pak mohl i přibližně zjistit místo, kde daný subjekt sídlí. S klesajícím počtem pevných linek však tato možnost ztratila na zajímavosti a Foursquare by tak mohl být vhodným řešením, přinášejícím pochopitelně i řadu dalších možností, které Zlaté stránky neměly (komentáře ostatních uživatelů, atp.).

Kolega Jirka k tomu dodává:

Obecně mi Foursquare přijde jako velmi zajímavý nápad, jehož smysl vidím hlavně ve zjednodušení informovanosti o místech, kterých si nevidomý běžně nevšimne. Mám na mysli hlavně obchody, restaurace a podobně. Pokud bych mohl Foursquare používat jako běžný uživatel, pak bych se přímo v terénu mohl dozvědět o místech, která jsou okolo a která mi mohou být nějak k užitku (instituce, firmy, obchody, restaurace a podobně). Pokud bude síť venues dostatečně hustá, mohl bych tak samostatně získat nové informace o místech, o jejichž existenci jsem doposud nevěděl.

Tak doufejme, že se Jirkovo (a určitě i Pavlovo ;-) přání brzy vyplní a Foursquare jim bude sloužit ještě lépe, než doposud.

Děkuji kolegovi Jirkovi Fenzovi za pomoc s přípravou tohoto článku.

Videoukázka

Související odkazy

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

já bych poznamenal, že na zjištění nejbližších obchodů restaurací apod. se v dnešní době dají dobře použít ovi maps od nokie, které jsou s posledními verzemi mobilespeaku zpřístupněny dobře, pochopitelně se s němi ale nelze nikam přímo checkovat, ale když jsem chtěl nedávno zjistit, jaké to restaurace jsou poblíž pedagogické fakulty, posloužily ovi mapy dobře.

Radek Pavlíček řekl(a)...

Pavle, díky za komentář, článek o Ovi mapách máme v plánu cca za 14 dnů ;-)