Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 11. listopadu 2009

12 požadavků na přístupnost, které hodně pomohou a moc nestojí

Metodiky přístupnosti jsou jistě prospěšné a užitečné. Často se ale jedná o materiály o desítkách stran a právě jejich rozsah může od přístupnosti řadu lidí odrazovat. Navíc implementovat některé požadavky může být časově i finančně náročné. S kolegy jsme proto připravili krátký a přehledný soupis toho nejdůležitějšího, co je z hlediska přístupnosti potřeba. Jedná se o věci, které jsou aktuálně z hlediska přístupnosti docela zásadní, ale jejich realizace současně není nijak složitá. Přístupnost dnes naštěstí jde ruku v ruce s tvorbou kvalitního webu a pokud tvůrce webu dobře odvede svoji práci, často udělá pro přístupnost hodně, aniž o tom třeba ví ;-)

A co že jsme to nakonec vybrali?

  1. Dbejte na sémantiku.Vyznačte nadpisy značkami h1 až h6, seznamy značkami ul, ol, li, dl, dt, dd, odstavce značkou p. Nezapomeňte na vhodně skryté pomocné nadpisy nad důležitými částmi stránky, případně – pokud chcete mít progresivní přístup k věci – použijte landmarky z WAI-ARIA.
  2. Důležitým grafickým prvkům, nesoucím významové sdělení, přiřaďte relevantní textovou alternativu pomocí atributu alt, případně – například u komplikovanějších obrázků, grafů či fotogalerií – přidejte textový popis třeba formou tabulkových dat či článku. Dekorativní grafiku schovejte pomocí CSS nebo jí přiřaďte prázdný atribut alt.
  3. Dbejte na dostatečný barevný kontrast a čitelnost textu, nesoucího významovou informaci. Vyzkoušejte přístupnost webu při jiných barevných schématech operačního systému než je standardní schéma (například Vysoký kontrast – černá).
  4. Projděte si web z klávesnice. Pokud se dostanete na všechny prvky, které mohou získat focus, a můžete s nimi pracovat, je to v pořádku. Nezapomeňte na dostatečné vizuální zvýraznění prvku, který získá focus při procházení webu z klávesnice i při najetí kurzorem myši.
  5. U formulářů definujte vazbu mezi prvkem a jeho popiskem pomocí vazebních atributů for a id, případně pomocí atributu title. U složitějších formulářů použijte i značky fieldset a legend. Informaci o povinné položce zahrňte do popisku formulářového prvku (tzn. * či slovo povinné je součástí popisku proto, aby se tuto informaci uživatel dozvěděl současně s popiskem). Nezapomeňte na smysluplné chybové hlášky a nápovědné texty. Formulář vždy opatřete tlačítkem pro jeho odeslání.
  6. U tabulek dávejte do každé buňky pouze informace, které spolu logicky souvisí. U složitějších tabulek vyznačujte záhlaví řádku a sloupce, případně použijte id a headers pro vazbu buňky a jejích záhlaví. Tabulky používejte k prezentaci křížově závislých dat (tabulková data), ne pro layout stránky.
  7. Vytvořte konzistentní navigaci napříč webem. Nezapomeňte na titulky stránek, u rozsáhlejších webů poskytněte drobečkovou navigaci, mapu webu a/nebo vyhledávání.
  8. Odkazy v textu dostatečně odlište (ideálně podtržením) od okolního textu. Pokud je to možné, vyhněte se odkazům typu zde, více, atp. a vytvářejte popisné texty odkazů. U odkazů vedoucích mimo web, na jiný obsah než HTML či otevírající nové okno prohlížeče nezapomeňte na tuto skutečnost upozornit.
  9. Nespoléhejte na to, že návštěvník je schopen vnímat vizuální aspekty stránky (barvu, tvar, rozložení, velikost). Informace – pokud to jejich charakter nevylučuje – publikujte tak, aby byly nezávislé na vizuálním vnímání.
  10. Vyvarujte se zvukovému podkresu stránky. Pokud už jej musíte použít, umožněte jej uživateli jednoduše vypnout. Vyvarujte se blikajícím či scrollujícím textům nebo provádění akcí, jejichž spuštění je vyvoláno bez iniciativy uživatele.
  11. Pokud používáte Javascript, zajistěte - pokud to charakter webu nevylučuje - aby důležité informace a funkcionalita stránky byly přístupné při zapnuté i vypnuté podpoře Javascriptu.
  12. Flash může být dobrý sluha, ale zlý pán. Stejně jako jiné technologie, i Flash lze udělat přístupně i nepřístupně. I při tvorbě Flashe proto myslete na textovou vrstvu ve Flashi, ovládání Flashe z klávesnice či popisné texty u tlačítek a dalších ovládacích prvků.

Upozornění závěrem: toto dvanáctero si nečiní nárok být vyčerpávajícím a úplným soupisem všech požadavků na přístupnost. Jeho smyslem je poskytnout tvůrci webu jednoduchý a snadno aplikovatelný i ověřitelný seznam požadavků, jejichž splněním výrazně zvýší šanci, že takto vytvořený web bude pro celou řadu návštěvníků přístupnější. A nemusí to být jen návštěvníci se zdravotním handicapem, řada požadavků pomáhá i běžným návštěvníkům či těm, kteří surfují například z mobilu.

Nechť je vám k užitku.

P.S. Za připomínky z pohledu tvůrce webu děkuji Brblovi.

4 komentáře:

Brbla řekl(a)...

Chci laskavého čtenáře upozornit, že "letitá vykopávka" odkazovaná v PS možná sama nemálo pravidel nectí. Inu léta neudržovaná kovářova kobyla, která rozhodně není ukázkou bezchybného webu.

pixy řekl(a)...

Jak jen ta historie putuje po spirále. Oklikou jsme se vrátili k prapodstatě našich dávných pravidel přístupnosti (verze 0.1), než se to celé komerčně a úřednicky rozplizlo, rozkydlo a rozmázlo do neužitečna a nesrozumitelna. Kdyby se tak ta oficiální, ministersky závazná Pravidla přístupnosti zase mohla vrátit do takovýchhle 12 jasných a všem srozumitelných bodů - místo toho stávajícího paskvilu (http://www.pravidla-pristupnosti.cz/), to by byla krása...

Pavel Kout řekl(a)...

No jo, Petře, když tobě jde o principy — na ty kašle pes, důležitější je byznys. A že se na tomhle dá postavit hodně dobrý ekosystém, to víme oba (tři, čtyři, fšicki…).

Anonymní řekl(a)...

Já sice webové stránky tvořit neumím (i když už jsem se v poslední době naučila tolik věcí, že do budoucna nevylučuji ani to, že se to naučím), ale články o přístupnosti čtu hlavně proto, abych si
1. rozšířila své vědomosti
2. ověřila, že můj kolega Radek píše srozumitelně i pro běžné uživatele PC, nejen pro specialisty.
A za těhle 12 bodů má ode mě "velkou a nesmazatelnou včelu".
Je to napsané tak, že i já chápu, co tím chtěl autor říct.