Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 11. prosince 2008

Oblíbené weby uživatelů se zrakovým postižením - 4. část

V poslední části seriálu o oblíbených webech mých kolegů se podíváme, jaké weby často navštěvuje můj nevidomý kolega Jirka.

www.studentagency.cz

Tento web využívám každý týden k rezervaci míst v autobusech a i přes svou rozsáhlost je přehledný a pohodlně použitelný.

V počátcích internetového rezervačního systému byla rezervace téměř nemožná, protože volná místa byla odlišena pouze barevně. Nicméně po domluvě s webmasterem se rezervace míst od řešení, kdy byla označena hvězdičkou, dostala až do stavu, kdy jsou volná místa klikatelnými odkazy a rezervace je tím pádem bezproblémová.

Samozřejmě, že z hlediska požadavků Blind Friendly se na těchto stránkách dá najít spousta nedostatků, ale i přesto jsem schopen na tomto webu udělat to, co potřebuji - tedy zarezervovat si místo v autobuse.

www.alfacomp.cz

Stránky společnosti Alfacomp považuji za jeden z nejlépe přístupných e-shopů, které jsem zatím navštívil. Všechny informace o zboží jsou pohodlně čitelné, obrázky mají popisky, a téměř vše co jde je opatřeno nadpisem, takže je zde jen málo míst, kde by se nevidomý návštěvník neorientoval.

http://gord.gringo.cz

Stránka, která se věnuje uzlování a všemu, co s ním souvisí. Píši o ní proto, že je pohodlně čitelná a všechny uzly jsou kromě grafického zobrazení opatřeny i textovým návodem.

Tímto příspěvkem seriál o oblíbených webech mých kolegů uzavírám. Jak jste měli možnost zjistit, i na webech, které ve všech ohledech nevyhovují pravidlům některé z metodik přístupnosti, se mí kolegové k informacím, kvůli kterým na zmiňované weby chodí, dostali. Je to způsobeno tím, že přístupnost už dnes zdaleka není jen o vyhovění pravidel některé z metodik přístupnosti - i na webu, který testem úspěšně projde, mohou handicapovaní návštěvníci narážet na řadu menších či větších bariér a naopak na webu, který má z hlediska přístupnosti nějaké chyby, se mohou k informacím celkem pohodlně dostat. Na přístupnost totiž má vliv i řada dalších faktorů - znalosti a schopnosti konkrétního uživatele, charakter jeho zdravotního postižení, asistivní technologie, které uživatel používá, znalost jejich obsluhy, znalost konkrétního webu, zkušenosti s prací s webem obecně, atp.

Ale o tom zas někdy příště.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Díky za zajímavé čtení.