Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 18. října 2013

ClearReader a ReadEasy: nová čtecí zařízení pro nevidomé

V současné době jsou na našem trhu k dostání dvě nová čtecí zařízení pro nevidomé. První se jmenuje ReadEasy, vyrábí jej britská firma VisionAid International a v ČR jej prodává brněnská firma Sagitta Ltd. Druhé pak má název ClearReader, vyrábí jej nizozemská firma Optelec a u nás jej nabízí výrobní družstvo nevidomých Spektra z Prahy.

Obě čtečky jsou novou generací autonomních zařízení typu Sunrise, Rainbow či Autolektor. Ve srovnání s nimi jsou však nepoměrně menší, lehčí a rychlejší. Jejich základem už není skener, jak je tomu u tří výše uvedených typů, ale foto kamera, díky níž se celý proces snímání předlohy značně urychlí a obsah předlohy můžeme poslouchat již za 12 vteřin od stisku tlačítka pro její sejmutí. Tato doba je samozřejmě závislá na kvalitě, barevném zpracování či grafické úpravě předlohy.

Obě zařízení je možné připojit k monitoru nebo televizi a sejmutou předlohu na obrazovce zvětšit a nastavit si různé kombinace barev písma a pozadí. Proto je mohou využívat i osoby se zbytky zraku. K oběma je také možné připojit i externí klávesnice, které značnou měrou rozšiřují možnosti jejich využití (uložení či načtení souborů z externích pamětí, práci se zvětšeným textem atp.).

ClearReader a ReadEasy jsou si vzhledově, váhově i funkčně velice podobná přenosná zařízení a liší se od sebe jen v drobnostech, jakými jsou například oddělitelná kamera či možnost práce na akumulátor. Jsou vhodná nejen ke čtení krátkých dokumentů, výpisů z banky, složenek, dopisů a pod., ale také ke čtení knih, ať už těch ofocených, nebo načtených z externí paměti. Obsluha obou zařízení je velice jednoduchá a zcela jistě ji zvládnou i uživatelé, kteří k výpočetní technice nemají vůbec žádný vztah.

Autorem článku i recenzí obou zařízení je Josef Konečný.

Související odkazy

Žádné komentáře: