Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 26. prosince 2012

TalkBack a Firefox významně zlepšují přístupnost Androidu

Kromě jednoduché zvětšovací lupy, o které jsem psal nedávno, mají nyní uživatelé Androidu, kteří s ním pracují pomocí asistivní technologie, k dispozici dva další nástroje, usnadňující jeho používání. Rád bych Vás s nimi alespoň krátce seznámil.

Talkback 3.2.1

Aktualizace screen readeru TalkBack doposud spočívaly spíše v opravách bugů a nové funkce byly přidávány jen velmi pozvolna. To se nyní mění a odečítač obrazovky Talkback začíná svým uživatelům přinášet i nové funkce a vylepšení.

Nový TalkBack je k dispozici pro Android 2.2 a vyšší a některé jeho novinky tak mohou využívat i majitelé starších verzí systému.

Co nového TalkBack 3.2.1 přináší? Kromě řady drobných vylepšení jsou to hlavně

  • globální kontextové menu (Global Context Menu), umožňující rychlý přístup k některým funkcím - například zopakování poslední hlášky či k nastavení odečítače TalkBack. K aktivaci globálního kontextového menu slouží dvoufázové gesto, při kterém nejprve švihnete prstem dolů a pak doprava.
  • Funkce plynulého čtení (Full-screen reading menu), nabízející možnost lineárního vyčítání všech položek dostupných na obrazovce zařízení. Menu pro vyčítání obrazovky lze otevřít opět pomocí dvoufázového gesta - tentokrát směrem nahoru a doprava.

Firefox pro mobilní zařízení

Firefox pro mobilní zařízení přináší - zatím pouze v nočních verzích - možnost rychlé navigace na webových stránkách i pro čistě dotyková zařízení. Tu podporuje Firefox již dlouho, ale doposud k ní bylo třeba použít hardwarovou klávesnici. Aktuálně je dostupná rychlá navigace po odkazech, nadpisech, položkách seznamů a formulářových prvcích.

Související odkazy

Žádné komentáře: