Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 8. června 2012

Přístupnost odjinud: 2. díl

Další várka komentovaných odkazů na zajímavé zdroje o přístupnosti odjinud, než z poslepu.cz.

Easy Fixes to Common Accessibility Problems

Úpravy z hlediska přístupnosti jsou pro řadu webdeveloperů noční můrou, protože si myslí, že je čeká hodně práce. To se samozřejmě může stát (obzvlášť v případě, kdy svou práci odvedou nekvalitně/bez toho, aniž by přístupnost vzali v potaz), ale dost často stačí několik málo úprav k tomu, aby se přístupnost webové stránky dost výrazně zlepšila. Několik tipů, jak snadno opravit časté chyby v přístupnosti, přináší Todd Kloots v článku Easy Fixes to Common Accessibility Problems.

Assistive Technology Experiment: High Contrast

Nejen o přínosech a významu schématu Vysoký kontrast, ale také úskalích, které s sebou práce s webem při použití tohoto schématu přináší, píše Jon Whiting v článku Assistive Technology Experiment: High Contrast. Pokud Vysoký kontrast zatím "neřešíte", doporučuji si článek přečíst.

HTML5: Techniques for providing useful text alternatives

Vytvoření opravdu smysluplné textové alternativy se může zdát na první pohled jevit jako jednoduchá či dokonce triviální záležitost. V mnoha případech tomu tak samozřejmě je, ale co když máme na webové stránce vývojový diagram, uměleckou fotografii či graf? Jak je co nejlépe popsat a zpřístupnit? Praktické ukázky řešení takových situací najdete právě v dokumentu HTML5: Techniques for providing useful text alternatives.

Research shows adhering to WCAG doesn't solve blind users' problems

O tom, že na metodiky přístupnosti je dobré nahlížet pouze jako na vodítka/doporučení a nebrat je dogmaticky, jsem už několikrát psal. Na Univerzitě v Yorku udělali empirickou studii toho, s jakými problémy se na webu potýkají nevidomí uživatelé. Výsledkem bylo zjištění, že ne všechny jejich problémy jsou pokryty metodikou WCAG 2.0. Což dle mého názoru není nijak překvapivé zjištění (spíš by mě překvapilo, kdyby zjistili opak ;-)

  • Žádná metodika není bez chyb a "neprůstřelná". Ani WCAG 2.0.
  • Průzkum šel hodně za hranice toho, jak je běžně přístupnost vnímána. Řada zjištěných problémů se týkala věcí, které jdou nad rámec přístupnosti a které vadí každému uživateli - například nefunkční odkazy.

Hlavně druhý bod mi přijde poměrně zásadní a řadu věci vysvětlující. Nechci říci, že by ten průzkum byl zcela k ničemu. Přístupný, ale nepoužitelný web není úplně to ono - to se jistě shodneme - ale nepřijde mi úplně fér vinit WCAG 2.0 z neřešení něčeho, co si vlastně ze své podstaty neřeší, protože přístupnost vnímá z trochu jiného úhlu pohledu.

K dispozici je i kompletní zpráva Guidelines are only half of the story: accessibility problems encountered by blind users on the web, zajímavá je pak i samotná diskuse Research shows adhering to WCAG doesn't solve blind users' problems.

AndroidVox Browser: Komfortní surfování pro nevidomé

Matěj Plch a konečně plnohodnotný webový prohlížeč uzpůsobený pro brouzdání internetem bez zrakové kontroly. AndroidVox Browser - seznamte se, prosím.

How to Make Presentations Accessible to All

Spousta praktických rad, jak udělat svou prezentaci přístupnou opravdu pro každého. Od plánování, přes přípravu přístupných materiálů až po samotné prezentování.

Související odkazy

Žádné komentáře: