Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 13. června 2012

Přístupnost a Barcamp Brno 2012

Na letošní brněnský Barcamp 2012 jsme si s Pavlem Ondrou připravili prezentaci s názvem I pro Tebe může být přístupnost důležitá. Chtěli bychom vám ukázat, že nezajímat se o přístupnost při vývoji webu či aplikace je chyba, která vás může v konečném důsledku připravit o moc, slávu a peníze ;-)

Přístupnost je bohužel často vnímána jako nezajímavá a okrajová záležitost tvorby webu s ohledem na potencionálně malou cílovou skupinu lidí se zdravotním handicapem. Ukážeme si, že přístupnost má přínos opravdu pro všechny a že zužovat přístupnost pouze na návštěvníky se zdravotním postižením je krátkozraké. Ano, jsou primární cílovou skupinou a některé úpravy se dělají hlavně pro ně, ale zdaleka nejsou jediní, komu přístupnost pomáhá.

Jednou úpravou tak můžeme pomoci nejen nevidomým či slabozrakým uživatelům, ale i uživatelům mobilních zařízení. Kromě toho má přístupnost poměrně úzkou vazbu na použitelnost a je zjištěno, že přístupný web se lépe používá i běžným uživatelům.

Přístupnost vám může přinést celou řadu výhod:

  • přivést více návštěvníků a zvýšit zisk,
  • snížit náklady na provoz a údržbu webu,
  • zlepšit pozitivní vnímání vašeho webu (potažmo vaší značky) v očích veřejnosti,
  • eliminovat stížnosti na nepřístupný web.

Důležité je také vědět, že přístupnosti se není třeba bát. Pro základní zpřístupnění webu často stačí několik drobných úprav, které jeho přístupnost mohou výrazně zlepšit. Na přednášce si prakticky ukážeme 15 cest k lepší přístupnosti vašeho webu, které moc nestojí a hodně pomohou.

Závěrem ještě trochu motivace: i pro tak velké firmy jako Seznam.cz, Apple, Google či Microsoft není přístupnost nezajímavá a snaží se své produkty a služby co nejlépe zpřístupnit.

Pokud se na Barcamp chystáte a chcete se naučit mít přístupnost na své straně, dejte hlas naší přednášce. Děkujeme.

Žádné komentáře: