Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 20. května 2011

iPad: standard přístupnosti dotykových zařízení - 1. díl

Předem je třeba říci, že nadpis je tak trochu zavádějící, neboť následující řádky nejsou ani tak o iPadu, jako spíše o jeho softwarové výbavě - operačním systému iOS a integrovaném asistivním řešení pro nevidomé pro zpřístupnění uživatelského rozhraní s dotykovým ovládáním. iPad proto, že pro testování Applem prezentovaných přístupnostních řešení byl použit právě iPad 16GB Wi-Fi, jenž nám nezištně zapůjčilo středisko Teiresiás, za což mnohokrát děkujeme.

To, že iPad je de facto standardem tabletů a každý výrobce se chce tomuto standardu přiblížit, je dosti známé. Všímavější uživatelé iPadů, iPhonů a iPodů Touch postřehli, že tyto přístroje s dotykovým ovládáním mají zabudovanou jistou formu odečítání. Už méně vědí, že způsob, jakým je toto odečítání a úzce navazující alternativní ovládání provedeno, je též standardem, kterému se všichni, mající v úmyslu zpřístupnit dotykově ovládaná uživatelská rozhraní nevidomým, chtějí přiblížit. Následující řádky se budou snažit ukázat, že nejde jen o reklamní trik a že Apple to s přístupností svých dotykových produktů myslí zcela vážně.

Zainteresovanost Applu v přístupnosti jsme demonstrovali v sérii článků o Mac OS X, plně zpřístupněná dotykově ovládaná zařízení celkový obraz Apple, jakožto výrobce kvalitních asistivních technologií, toto ještě více dokreslují. Dále v textu zmiňované vlastnosti zpřístupnění iPadu jsou aplikovatelné i na iPhone a iPod Touch, neboť všechny tyto produkty používají prakticky totožný operační systém iOS se stejným odečítačem VoiceOver.

iPad Education in Use

Spuštění odečítače

Aplikace iTunes, která se používá k první registraci iPadu, aktualizaci a synchronizaci, umožňuje spouštět nástroje zpřístupnění, což v praxi znamená, že nevidomý uživatel ze svého ozvučeného počítače může aktivovat odečítač VoiceOver v iPadu zcela bez pomoci vidící osoby. Tímto způsobem lze aktivovat i další nástroje zpřístupnění, mezi něž patří zvětšovací nástroj Zoom, zobrazovací režim "bílá na černé" a zvukový mono režim pro sluchově postižené uživatele.

Další možností, jak VoiceOver spustit, je zapnutí přímo v nastavení v sekci Zpřístupnění nebo pokud je volba povolena, trojím stiskem tlačítka Home a výběr z menu. Zde však pomoc vidícího je nutná. Pokud VoiceOver je spuštěn na iPadu v jeho nastavení, je třeba potvrdit ještě dialog s upozorněním, že VoiceOver pozmění ovládací gesta uživatelského rozhraní. Důvodem této změny je přizpůsobení ovládání potřebám nevidomých, kteří jedním dotykem z principu nemohou zaměřit a aktivovat požadovanou položku, neboť na displej nevidí či vidí velice nedostatečně.

Hlasovou a zvukovou odezvu je možné kdykoli dočasně vypnout poklepáním třemi prsty kdekoli na displeji, aby např. s iPadem mohl pracovat nerušeně uživatel, jenž VoiceOver nepotřebuje. Během ztlumení je ovšem nadále nutné s uživatelským rozhraním interagovat gesty specifickými pro VoiceOver. Stejným gestem se odezva opět povoluje.

Velice praktickým nástrojem je tzv. clona, kterou VoiceOver dovoluje zapnout pro případy, že uživatel zobrazení displeje opravdu nepotřebuje a orientuje se pouze podle hlasové či braillské odezvy odečítače. Vypnutý displej nejen šetří baterii, ale navíc chrání soukromí nevidomého před nechtěnými pozorovateli, o nichž vůbec nemusí vědět, např. v dopravních prostředcích.

Protože hlas je primární odezvou pro nevidomého uživatele iPadu, poskytuje VoiceOver nástroje, jak zajistit srozumitelnost hlasu za všech okolností. Hraje-li hudba, přehrává se video z YouTube apod., lze jej kdykoli ihned zastavit poklepáním dvěma prsty kdekoli na displej. Navíc pokud se zvuk přehrává a VoiceOver potřebuje něco vyslovit, je přehrávaný zvuk ztlumen do pozadí, a tak je hlášení srozumitelné a neutopené v ostatních zvucích.

Videoukázka

Autorem článku je Roman Kabelka.

Další díly seriálu

3 komentáře:

Michal Feltl řekl(a)...

Super video. Nečekal jsem že ipad bude až takto uzpůsobený.

Anonymní řekl(a)...

doopravdy zajímavé. to bych nečekal, že tohle je možné. fakt respekt jak před nevědomím, tak i před vývojářema.

Honza řekl(a)...

Je víborné, že se objevila další varianta, která rozšiřuje nabídku mobilních telefonů. Pro zrakově postižené uživatele. Zvažuji pořízení iphonu.