Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 30. listopadu 2010

Přístupnost Mac OS X pro nevidomé - začínáme

Ruku v ruce s tím, jak se čím dál více stávají počítače běžnou součástí našeho života, zvětšuje se i paleta možných řešení, jak sestavovat a lépe cílit pomůcky pro zrakově postižené na bázi výpočetní techniky.

Při výběru pomůcky je nutno zvážit různé požadavky klienta, mezi kterými má v poslední době čím dál větší váhu i výsledná cena pomůcky. Stává se také, že uživatel, který si pomůcku vybírá, byl zvyklý pracovat v jiném prostředí, než jsou MS Windows.Není proto divu, že zkušenější a méně konzervativnější uživatelé začínají - ať už kvůli ceně, či na základě svých předchozích zvyklostí či znalostí - hledat pomůcky postavené na jiném operačním systému, než je MS Windows.

Přechod z jednoho odečítače obrazovky na druhý nemusí být nijak složitý. Uživatel prostředí operačního systému Windows důvěrně zná a kromě toho trend v tomto prostředí udává odečítač JAWS a ostatní od něj tu více, tu méně, kopírují, takže “přeučení” se na jiný odečítač není zpravidla nijak komplikované.

Chce-li však uživatel s odečítačem změnit i operační systém, vynoří se několik otázek, jejichž zodpovězení není zcela jednoduché.

  • Pamatoval tvůrce operačního systému na to, že by jej mohl používat i uživatel s těžkým zrakovým postižením?
  • Pokud ano, existuje odečítač, který by uspokojivě ozvučoval prostředí systému tak, aby se uživatel mohl soustředit na svou práci, a nemusel řešit nekomfortní odečítání?
  • Poradí si tento odečítač s aplikacemi třetích stran?

Kolega Martin Baláž se před časem věnoval přístupnosti prostředí GNOME se screenreaderem ORCA. My se dnes začneme věnovat přístupnosti dalšího z u nás minoritních systémů, kterým je MAC OS X od Apple, a pokusíme se odpovědět na výše položené otázky.

Hardware

Sortiment stolních počítačů a notebooků firmy Apple je přesně daný, proto je dobré se zmínit i o přístupnosti samotného hardware. My jsme pro testování použili MacBook White, jehož vlastnosti jsou dobře popsány v recenzi na serveru Notebook.cz. Nad rámec recenze je dobré zmínit, že klávesnice notebooku je dobře hmatná, neboť každá klávesa je jasně ohraničena a zapuštěna samostatně do krytu. Stejně tak zabudované reproduktory mají dostatečný výkon a frekvenční rozsah na to, aby i v rušnějším prostředí byla řeč odečítače srozumitelná.

Pokud se více zaměříme na zvukový výstup tohoto notebooku, který může zajímat nevidomého tolik, jako běžného uživatele kvalita monitoru, lze konstatovat, že zvuk je vyvážený s nadprůměrně malým zkreslaním a slušnou dynamikou. Rovněž si bez problémů poradí se sluchátky s vyšší impedancí a nemá ztráty v basové části spektra.

Software

Proč jsme se vlastně pustili do testování přístupnosti počítačů Apple? Důvody máme tři:

  • Čas od času se objeví klient, který zvažuje pořízení PC od Apple. My mu chceme fundovaně poradit a seznámit jej se všemi klady i zápory tohoto řešení.
  • Samotné nás to zajímá ;-)
  • Odečítací program VoiceOver je automatickou součástí dodávaného operačního systému Mac OS X je od verze 10.4 - uživatel tedy dostává se systémem odečítací program a nemá s jeho pořízením další náklady.

Prakticky tedy je možné si vzít jakýkoli novější počítač s tímto operačním systémem, stisknout klávesovou zkratku pro spuštění odečítače VoiceOver a nevidomý uživatel může začít pracovat (předpokládáme pochopitelně znalost fungování prostředí Mac OS X). Ano, je to skutečně tak jednoduché. Pro české uživatele tu jsou však dvě nezanedbatelná ale:

  • Do systému je nutno doinstalovat českou hlasovou syntézu. Jediným prozatím funkčním řešením je zakoupení licence pro balík Acapella Infovox iVox, jehož součástí je i český hlas Eliška, známý též uživatelům Windows. Licence zakoupená pro Windows není přenositelná na systém Mac OS X.
  • I když do systému Mac OS X lze nainstalovat českou lokalizaci, lokalizace se netýká odečítače VoiceOver, jehož hlášky, konfigurace, menu a nápověda nejsou počeštěny. V nejbližší době se tento stav pravděpodobně nezmění, neboť dle informací, které máme k dispozici, není lokalizace tohoto odečítače v plánu.

Jako malou ochutnávku nabízíme na závěr videoukázku ovládání Max OS X za pomocí gest a screenreaderu VoiceOver.

Druhá kapitola bude věnována prostředí operačního systému Mac OS X a jeho zpřístupnění screenreaderem VoiceOver včetně popisu jeho funkcí a schopností.

Autorem článku je Roman Kabelka.

9 komentářů:

Medvěd řekl(a)...

Z videoukázky je zjevné, že Roman s tím MacBookem opravdu pracuje (žádné kašírované divadélko na kameru) -- rychlost řeči je nastavena tak rychle, že neškolené ucho náhodného návštěvníka nemá šanci rozumět. :-)

Radek Pavlíček řekl(a)...

> Z videoukázky je zjevné, že
> Roman s tím MacBookem
> opravdu pracuje

Ano, je to tak. Na letošní Google Developer Day si jej dokonce vzal místo svého Asusu ;-)

> (žádné kašírované
> divadélko na kameru)

Tak to je pod naši úroveň ;-)

> rychlost řeči je nastavena tak
> rychle, že neškolené ucho
> náhodného návštěvníka nemá šanci
> rozumět. :-)

Příště zpomalíme, díky za připomínku ;-)

Anonymní řekl(a)...

Mate nějaké zkušenosti s iPadem? Když jsem to zkoušel, osobně se mi jeho hlasová podpora zdála velmi dobrá (ale nejsem nevidící, takže to tak neposoudím).

Radek Pavlíček řekl(a)...

> Mate nějaké zkušenosti s iPadem?

Bohužel zatím ne. Ale pokud by se našel někdo, kdo by byl tak laskav a na nějakou dobu nám ho zapůjčil k otestování, rádi to uděláme.

Miloš řekl(a)...

Ahoj, Radku,
prosím, rád bych se v seriálu dočetl i o funkcích a možnostech zvětšování a synchronizace zvětšeného obrazu a hlasu.
Jak je to s gesty u stolního Macu?
Děkuji. Miloš

Roman Kabelka řekl(a)...

> prosím, rád bych se v seriálu dočetl i o funkcích a možnostech zvětšování a synchronizace zvětšeného obrazu a hlasu.

Ano, časem se tomu budeme určitě věnovat. Mac OS X má nástroj pro zvětšování Zoom, který lze provozovat i odděleně bez VOiceOveru. Nicméně pro základní zvětšení je možno také použít možnost VoiceOveru pro zvětšování objektu, na nějž ukazuje VoiceOver kurzor.

> Jak je to s gesty u stolního Macu?

Lze dokoupit z příslušenství externí Magic Trackpad pro ovládání stolního Macu pomocí gest. Měla by jít použít i Magic mouse ze standardního příslušenství všech stolních Maců. Tato myš má dotykovou plochu, nebude to však pravděpodobně pro VOiceOver gesta tolik pohodlné jako trackpad.

Unknown řekl(a)...

ipod a ipad y me taky zajimal. iphonema udajne voice over lokalizovany s hlasem Zuzana, nevim to ale jiste.pavelond

Unknown řekl(a)...

omlouvam se za chyby, trochu to tu zlobi.

standapl řekl(a)...

Pro MAC OS X je ještě možné použít multiplatformní open source syntézu eSpeak. Hlas je sice horší kvality, ale dá se na něj zvyknout.