Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 22. října 2010

Přístupnost prostředí GNOME se screenreaderem Orca

Stojaté vody přístupnosti jiných systémů než jsou Windows opět po čase rozčeřil kolega Martin Baláž, který během července a srpna 2010 otestoval přístupnost prostředí GNOME se screenreaderem Orca.

Martin v závěrečném hodnocení píše

Linuxová distribuce Vinux, konkrétně grafické prostředí Gnome a odečítač obrazovky Orca, je již z hlediska přístupnosti pro nevidomé uživatele na vcelku dobré úrovni. Zpřístupněny jsou všechny základní aplikace, jako je např. e-mailový klient Mozilla ThunderBird, webový prohlížeč Mozilla Firefox nebo kancelářský balík Open Office.
Předpokladem pro práci v Linuxovém prostředí je samozřejmě alespoň základní znalost tohoto operačního systému. Myslím, že takový OS lze doporučit jen zkušeným uživatelům, kteří si s tím budou schopni poradit.

Použitelnost této kombinace screenreaderu a prostředí bohužel komplikuje několik nedostatků, které běžnou práci ztěžují - Martin uvádí například vcelku pomalou odezvu odečítače při práci s větším množstvím souborů/složek, časté restartování odečítače nebo ztrátu fokusu na komplikovanějších webových stránkách.

S detailními výsledky Martinova testování se můžete seznámit v závěrečné zprávě z testování (pdf; 240 kB).

Pokud vás zajímá přístupnost jiných operačních systémů než těch z dílny Microsoftu, můžete se v dohledné době těšit také na výsledky našeho testování přístupnosti Mac OS X pomocí screenreaderu VoiceOver.

Související odkazy

Žádné komentáře: