Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 24. května 2010

Jak se programuje poslepu. Bonus závěrem - videoukázka.

S kolegou Romanem Kabelkou jsme dnes připravili (teda hlavně Roman, já jen točil ;-) malý bonus k miniseriálu o tom, jak se programuje poslepu. Pokud vás zajímá, jak Roman jen za pomoci screenreaderu a braillského řádku programuje, podívejte se na následující video.

Související odkazy

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych se zeptat Romana, zda někdy zkoušel kódovat třeba ve vimu. Přijde mi, že by pokročilé vlastnosti a příkazy typu "nahraď do další závorky" mohly být užitečné.

Neti řekl(a)...

Ne, VIM jsem nezkoušel, děkuji za tip. Měl jsem tento editor zařazen ve skupině editorů chovajících se poněkud odlišně - něco ve stylu Basic na Eurece, jak jsem popisoval v druhém dílu seriálu, proto jsem se ním nezabýval. Nyní to z letmého testování nevypadá zas tak špatně, i když by bylo třeba základní nastavení odečítače přiohnout pro relevantní vyčítání obrazovky v prostředí VIMu.

Nicméně zatím zůstávám u PSPadu. Už mi správně pracuje i to čtení označovaného textu, kolega mě upozornil na funkci odečítače, jíž jsem v minulosti nevěnoval dostatečnou pozornost.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj všichni,
Romane, díky za povzbudivý článek! Napadlo mě, to vymazání nadbytečných class atributů v odkazech jde jednodušeji pomocí regulárního výrazu. V dialogovém okénku funkce Nahradit se musí zaškrtnout checkbox Regulární výrazy. Do pole Najít jde v tomto případě napsat například \<a class="\w+" a do pole Nahradit \<a. Tím se vyhledají všechny class atributy včetně jejich různých hodnot. To \w znamená jakékoli písmeno, číslici nebo podtržítko. To + znamená, že takový znak tam může být jeden nebo jich může být víc za sebou. Některé znaky se musí escapovat zpětným lomítkem, například menšítko. Pro hromadné změny komplikovaných řetězců ve zdrojácích jsou regulární výrazy šikovná věc. Doporučuju. Pozor, existuje několik odlišných dialektů. Ten používaný v PSPADu je popsán v jeho nápovědě v sekci Popis menu/Hledat/Regulární výrazy.
Kamil