Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 18. prosince 2009

Nová verze screenreaderu NVDA 2009.1

Koncem listopadu byla vydána nová verze populárního open source odečítače obrazovky NVDA. Má označení 2009.1 a přináší celou řadu novinek. Rád bych zde zmínil aspoň ty nejdůležitější.

  • Podpora operačního systému Windows 7 a zlepšená podpora moderní nabídky Start.
  • Oficiální podpora pro 64-bitové verze Windows - 64-bitové systémy už začínají pronikat i mezi běžné uživatele, proto i jejich podpora je celkem logickým krokem.
  • Výrazně lepší podpora programů Internet Explorer a Adobe Reader. I v těchto programech už si uživatelé mohou - stejně jako v produktech Mozilla - užívat výhod či nevýhod automatického zapínání a vypínání formulářového režimu a dalších funkcí virtuálního prohlížeče. V nové verzi už nedochází k prodlevám, které byly v minulosti celkem běžné hlavně při práci s Internet
    Explorerem.
  • Podpora ARIA - oznamování oblastí stránky (landmarků) a podpora přetahování objektů ARIA v produktech Mozilla myší.
  • Možnost pracovat na webových stránkách s přístupně udělaným Flashem.
  • Změna dialogu Seznam odkazů na Seznam prvků. Kromě seznamu odkazů si můžete nechat zobrazit seznam nadpisů a seznam oblastí
    stránky.

Aktuální verzi NVDA si můžete stáhnout ze stránky Download NVDA, kompletní seznam novinek je k dispozici na Co je nového v programu NVDA verze 2009.1 (txt).

Související odkazy

pondělí 14. prosince 2009

Přístupnost webových prohlížečů - S PAC Mate Omni na Internet

Před časem jsem slíbil seriál o přístupnosti webových prohlížečů. Na podzim se mi ale nakupila spousta jiné práce, takže k dokončení a zveřejnění původně ohlášeného prvního dílu o Firefoxu jsem se bohužel zatím nedostal. Naštěstí zaskočil kolega Michal Jelínek, který napsal o tom, jak se mu pracuje s "pocket" verzemi Internet Exploreru a screenreaderu JAWS na zápisníku PAC Mate Omni. Michalovi tímto děkuji a předávám slovo.

Seznamte se prosím

PAC Mate Omni je elektronický zápisník pro nevidomé postavený na systému Pocket PC (Windows Mobile 6.0), který nabízí uživateli práci na plnohodnotné notebookovské (příp. braillské) klávesnici s možností kompaktního připojení braillského řádku. Jako odečítač obrazovky zde slouží pocket verze známé aplikace JAWS. Ta zde ozvučuje kompletně celé prostředí operačního systému. Uživatel tak může pracovat s Office Mobile, kalendářem, úkoly, poštou, Internet Explorerem … Pokud je uživatel zvyklý na práci s JAWS pro „dospělé“ Windows, nebude mu ovládání Omni činit žádné problémy, protože zkratky a principy jsou stejné.

Jak se připojit

PAC Mate Omni nabízí několik možností, jak se k internetu připojit. Sám umožňuje připojení pomocí integrovaného infraportu (tedy s využitím mobilního telefonu jako modemu) nebo USB kabelem, při využití připojení PC, s kterým je propojen. Vzhledem k tomu, že má 2 sloty na CF karty, není připojení omezeno jen na tyto dva způsoby, ale díky rozšiřujícím Compact Flash kartám může být spojení se světem řešeno pomocí Bluetooth, síťové běžné či bezdrátové karty.

Funkce pro brouzdání

Práce s Internet Explorerem v PAC Mate Omni téměř sto procentně odpovídá té na PC. Kapesní verze JAWS zaručuje podobnost v ovládání nejen v systému, ale také při brouzdání na internetu. A však určitá omezení zde nalezneme.

Chybí kupříkladu klávesa pro přechod na nejbližší seznam, tabulku (ač se v ní lze pohybovat stejně jako v PC) a možnost vyvolání seznamů jednotlivých prvků (tlačítek, editačních polí …). Možnost vyvolání seznamu odkazů a nadpisů je ovšem zachována i zde. Po čem je tedy možné se pohybovat a jaké funkce jsou nabízeny?

b
Tlačítko
e
Editační pole
c
Rozbalovací seznam
x
Zaškrtávací pole
r
Přepínač
f
Formulářový prvek libovolného typu
h
Nadpis
n
Nejbližší neodkazový text

Stejně jako u „velkého“ JAWS stisk písmen s klávesou SHIFT umožňuje pohyb v opačném směru.

F6
vyvolání seznamu nadpisů
F7
vyvolání seznamu odkazů
a
přečte adresní řádek
g
přejde do adresního řádku
ALT+šipka vlevo
přejde na předchozí stránku

K dispozici je i CTRL+F pro vyhledávání a F3 pro pokračování hledání stejného řetězce.

Procházení textu stránek je zcela stejné jako na PC. Lze se pohybovat po znacích, slovech, větách, řádcích, odstavcích a pustit si plynulé čtení. Text je možné označovat a kopírovat do schránky.

Výčet funkcí je sice o něco málo menší, ale pro tato zařízení naprosto dostačující.

V ČR standardně dodávaný PAC Mate QX 440

Kde jsem brouzdal

Stejně jako u testu internetu v ozvučeném mobilu jsem i nyní vyzkoušel různé služby jako hledání na Google, čtení a psaní zpráv na GMailu, sledoval jsem Neviditelného psa a Aktuálně, na Alze si vyhledal, zda ještě mají vytipovaný set-top-box, na Jízdních řádech zjistil, jak dlouho by trvala cesta vlakem do Norimberku, … a vše bylo bez problému. Dokonce jsem zkusil i Google Dokumenty. Ty jsem si sice mohl jen číst, ale i to považuji za dobré. Při brouzdání jsem tedy nezískal jedinou negativní zkušenost.

Na závěr

Během práce jsem narazil na jediný problém, za který Omni nemůže. Při využití internetového připojení PC, kdy byl Omni propojen s počítačem USB kabelem, se stále nemohl na internet dostat... ...až do chvíle, kdy jsem si všiml zaškrtávátka v Centru zařízení Windows Mobile, jež povoluje/zakazuje využití datového spojení. Po jeho zaškrtnutí se připojení nasdílelo a já se mohl pustit do brouzdání.

Pokud bude PAC Mate Omni vybaven rozumným způsobem připojení, bude práce s internetem pohodová a bez problémová.

úterý 8. prosince 2009

Testování přístupnosti webu se screenreaderem NVDA

Opensource screenreader NVDA si získává stále větší pozornost a oblibu mezi nevidomými uživateli (viz třeba výsledky nedávného průzkumu mezi uživateli screenreaderů). Současně ale může posloužit i tvůrcům webu jako vhodný nástroj pro testování přístupnosti pro tuto skupinu uživatelů.

Abychom případným zájemcům usnadnili učení, připravili jsme s kolegy Martinem Balážem a Zdendou Rybákem překlad textu Using NVDA to Evaluate Web Accessibility z dílny WebAim.org. Najdete jej na stránce Testování přístupnosti webových stránek se screenreaderem NVDA.

Nechť je vám k užitku. Případné připomínky prosím do komentářů či na můj mail.

Související odkazy

pondělí 7. prosince 2009

Blog POSLEPU získal dvě významná ocenění

Říká se, že samochvála smrdí, ale protože to tu nepíšu úplně sám a z cen mám opravdu upřímnou radost, tak je pochlubení se asi na místě. Blog POSLEPU totiž v uplynulých dnech získal dvě významná ocenění.

To první jsem převzal 24. listopadu 2009 na konferenci Online marketing pro neziskovky, kterou pořádalo Centrum pro online média a Nadace Vodafone. Cílem soutěže bylo představit jednotlivé dílčí nástroje, které mohou být pro neziskovky velmi užitečné, a ocenit ty, které tyto nástroje používají zajímavým způsobem. Blog POSLEPU získal první místo v kategorii Blog a byl oceněn jako nejlepší blog neziskové organizace za rok 2009.

POSLEPU - nejlepší blog neziskovky za rok 2009

Třetí cenu v kategorii děl uveřejněných na internetuv soutěži Cena Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce zaměřené na problematiku zdravotního postižení blog získal 4. prosince 2009. Ceny se předávaly v pražském Lichtenštejnském paláci na XVI. slavnostním večeru Vládního výboru pro zdravotně postižené občany při příležitosti Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením. Ocenění si vážím o to víc, že i odborně a technicky zaměřený blog našel místo mezi oceněnými díly, která jsou jinak spíše humanitně zaměřena a mají silný emoční náboj.

3. cena za blog POSLEPU

Za obě ocenění já i kolegové, kteří některé články připravují, děkujeme, a vynasnažíme se, aby POSLEPU i dále přinášelo zajímavé informace z oblasti přístupnosti a náročných kompenzačních pomůcek na bázi výpočetní techniky.

Související odkazy