Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 6. června 2013

Jaké bylo setkání zrakově postižených uživatelů ICT na Tmavomodrém festivalu 2013

V polovině května proběhl v Brně další ročník Tmavomodrého festivalu - mezinárodní hudební přehlídky pro zrakově postižené děti a mládež. Doprovodné akce, zaměřené na speciální výpočetní techniku pro uživatele s těžkým postižením zraku, již řadu let pořádá brněnské TyfloCentrum.

V sobotu 18. 5. se v malém sále Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí v Brně sešlo několik desítek uživatelů ICT, pro které bylo připraveno následujících šest prezentací.

Libor Doušek a Marek Susčík z firmy ACE Design, s. r. o. představili ozvučení a práci s novým systémem Windows 8 odečítačem WinMonitor. Windows 8 přináší mnoho změn a novinek, což ale neznamená, že by se tento systém stal neovladatelným pro uživatele odečítačů, protože odečítače na změny, které tento operační systém přinesl, reagují. Pro uživatele Windows 8 ovšem jeho používání v něm znamená naučit se nové postupy a styl práce. Druhým tématem, které pánové z ACE Designu představili, byly dvě aplikace pro operační systém Android, optimalizované pro práci s odečítačem TalkBack. Aplikace TalkMan je jednoduše ovladatelná čtečka textů, aplikace Prozaik pak uživatelům umožňuje jednoduchý přístup do Knihovny digitálních dokumentů. Spojením těchto dvou aplikací uživatel získává nástroj pro snadné stažení a přečtení knihy v mobilním telefonu.

Petrové Bláha a Řehák z firmy Adaptech, s. r. o. představili novinky v programech Window Eyes 8.2 a SuperNova 13.50. Oba programy spolupracují s Windows 8 a mají základní podporu kancelářského balíku Office 2013. Window Eyes je po dlouhé době možné stáhnout jako lokalizovanou demoverzi a vyzkoušet si tak jeho funkce. Novou verzi SuperNovy chtěla společnost Dolphin uvést co nejdříve, tak taoto verze má stále některá omezení - tato verze nepodporuje ve Windows 8 funkci Věrné vyhlazení a není také podporována funkce řádkové prohlížení. Na léto je proto plánováno vydání aktualizované verze SuperNovy.

Honza Šnyrych z výrobního družstva nevidomých Spektra se zaměřil na praktickou ukázku SuperNovy 13.50 v prostředí Windows 8. Další novinkou, kterou účastníkům setkání představil, je nový čtecí modul do stolní kamerové lupy ClearView. Ten se ovládá přes dotykovou obrazovku a umožňuje uživateli si text snímané předlohy nechat předčítat hlasovým výstupem (z českých hlasů jsou k dispozici Eliška nebo Zuzana). Modul se vyznačuje jednoduchým ovládáním, jehož rozhraní je uzpůsobeno i pro uživatele se zbytky zraku. Na závěr prezentace Spektry představil Martin Plíštil možnosti tabletů iPad pro slabozraké uživatele.

Já jsem účastníky seznámil s nejzajímavějšími novinkami z nabídky firmy GALOP sro. - veřejné beta testování lokalizované verze odečítacího programu JAWS 14, novou řadu braillských řádků Focus Blue a certifikační program, v němž si mohou zájemci otestovat své znalosti odečítacího programu JAWS a v případě zájmu si zakoupit i certifikát. Screen reader JAWS 14 podporuje Windows 8 a přináší řadu nových či vylepšených funkcí, z nichž za všechny jmenujme alespoň funkci Flexibilní web a podporu hlasového syntezátoru Vocalizer Direct. Modelová řada braillských řádků Focus Blue cílí na obě hlavní skupiny uživatelů - uživatele PC a uživatele přenosných zařízení a reaguje i na zvýšenou poptávku po Braille-on-the-go - tedy situacích, kdy uživatel potřebuje snadno přenositelné zařízení, které může používat kdekoliv v terénu nezávisle na tom, že momentálně nemá k dispozici žádný stůl či jiné místo, na které by si mohl řádek položit.

Roman Kabelka, Pavel Ondra a Matěj Plch představili účastníkům setkání možnosti, které nevidomým uživatelům přináší tablety s operačními systémy iOS nebo Android. Všichni tři pánové jsou velmi aktivními uživateli mobilních technologií, takže jejich povídání bylo hodně založeno na vlastních praktických zkušenostech.

Roman Kabelka, lektor ICT v brněnském TyfloCentru, stručně seznámil účastníky s výhodami, které jim tablet může přinést. Jedná se o ideální zařízení pro konzumaci obsahu, má snadné ovládání, velký displej s velkými ovládacími prvky a baterii s velkou výdrží. Mezi další výhody lze zařadit kompaktní rozměry, nízkou hmotnost či integrovaný 3G modul k připojení k Internetu i mimo dosah WiFi sítí, nebo existenci aplikací, které mohou být v mnoha případech přehlednější než webové rozhraní stejné služby. Za nevýhodu lze považovat menší variabilitu (týká se hlavně uzavřeného operačního systému iOS) či v některých případech (iPad)nemožnost připojení USB zařízení. Toto neplatí o operačním Android, který je naopak velmi otevřený a u některých zařízení s Androidem lze připojit i klasické periferie přes USB port.

Matěj Plch popsal postup, jakým je možné si zpřístupnit a zprovoznit tablet s Androidem i bez toho, aniž by musel uživatel žádat o pomoc někoho vidícího, a Pavel Ondra pak stručně popovídal o některých aplikacích pro Android, které aktivně používá pro konzumaci obsahu - iVysílání, TuneIn rádio a PDF2Speech.

Nevidomý programátor Patrik Pospíšil přijel účastníkům představit dva programy ze své dílny - desktopového poštovního klienta QnlyMail a RSS čtečku pro nevidomé. QnlyMail je jednoduchý e-mailový klient navržený s ohledem na potřeby nevidomých uživatelů. Nabízí základní funkce pro práci s elektronickou poštou a může tak být vhodným nástrojem pro nenáročného uživatele. RSS čtečka umožňuje uživatelům spravovat RSS kanály, které dnes nabízí většina webů, a mít tak možnost snadného přístupu k informacím.

Závěr setkání byl věnován vyhlášení výsledků soutěže v ovládání počítače bez kontroly zrakem, kterou pořádá brněnské TyfloCentrum. O tom jak celá soutěž probíhala a kdo si nakonec odnesl hodnotné ceny od sponzorů, se dočtete na samostatné stránce, věnované 6. ročníku Memoriálu Zdeňky Vernarské.

Související odkazy

Žádné komentáře: