Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 20. srpna 2012

Přístupnost odjinud: 3. díl

Další várka stručně komentovaných odkazů na zajímavé zdroje o přístupnosti odjinud, než z poslepu.cz.

Heading Levels: Navigation or Decoration?

Je v pořádku přeskakovat úrovně nadpisů při jejich použití v dokumentu? WCAG 2.0 se k tomuto tématu nestaví jednoznačně, PDF/UA říká ne. Zajímavý a podrobný blogpost k tomuto tématu sepsal Duff Johnson.

Více v článku Heading Levels: Navigation or Decoration?.

P.S. Tomuto tématu mám v plánu se věnovat podrobněji, protože určitě stojí za detailnější rozpracování.

Court says federal websites must be accessible to blind

Zatímco u nás nejsou soudy kvůli nepřístupnosti webů či služeb běžné, v zahraničí se jedná o poměrně standardní věc. V Kanadě nedávno soud rozhodl o tom, že město Ottawa musí mít své webové stránky přístupné i pro nevidomé.

Více informací v článku Court says federal websites must be accessible to blind

Jak zpřístupnit web pro neslyšící? Spoléhat na to, že si vše přečtou, nestačí

Tématika přístupnosti a potřeb uživatelů se sluchovým postižením není moc známá a osvěta v této oblasti zdaleka nedosahuje míry, které je věnována například přístupnosti pro zrakově postižené. Takže každý článek na toto téma se počítá. Byť je dle mého názoru škoda, že autor více nezmínil a nezdůraznil význam a přínos některých v článku zmiňovaných pravidel i pro běžné návštěvníky, protože dodržení těchto pravidel jistě pomůže mnohem širší skupině návštěvníků než jsou jen neslyšící. A tento přesah může být pro tvůrce motivací se potřebami uživatelů se sluchovým postižením zabývat.

Více na Lupa.cz v článku Jak zpřístupnit web pro neslyšící? Spoléhat na to, že si vše přečtou, nestačí.

How Expensive is Web Accessibility?

Kolik stojí přístupnost? Samozřejmě nic ;-) Nebo něco přeci jen ano? Odpověď na tuto otázku zdaleka není tak jednoduchá, jak to na první pohled vypadá, protože jako u všeho záleží na okolnostech. Pokud ale bereme přístupnost jako nedílnou součást své práce, pak jsou náklady na ni opravdu nevysoké a hlavně obtížně vyčíslitelné, jelikož při tomto způsobu práce nám kvůli přístupnosti žádné náklady navíc nevznikají.

Než se však do tohoto stavu dostaneme, musíme se přístupnost "naučit". Karl Groves rozebírá různé náklady, které vznikají ve chvíli, kdy se přístupností začínáme zabývat: ať už je to vytvoření interních pravidel/metodiky přístupnosti, školení či odměna konzultantovi.

Více informací v článku How Expensive is Web Accessibility?

2 komentáře:

Ošklivý sup řekl(a)...

Pokud si pamatuji dobře, na http://blindfriendly.cz/seminar-10-let pánové Petr Gregor a Jaroslav Hošek uváděly čísla, kolik z rozpočtu projektu na volby.cz bylo na přístupnost. S tím že pro další projekty už toto číslo bylo nižší.
Nicméně přesná čísla si nepamatuji, pohybovala se někde nad a pod 10%.

Radek Pavlíček řekl(a)...

Ano, na začátku spolupráce to bylo cca 16 %, dále pak cca 9 %. Konkrétně se jednalo o
* Promítnutí aktualizace metodik do pracovních postupů cca 1% z rozpočtové ceny
* Zvýšené náklady na tvorbu webu cca 2%
* Dodatečné náklady na testování cca 6%